Kakao fiyatları zirveyi gördü, düşmüyor

Batı Afrika ülkelerindeki aşırı hava koşulları, kakao hasadını üçüncü kez üst üste olumsuz etkiledi ve bu durum, kakao fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

Kakao fiyatları zirveyi gördü, düşmüyor
Yayınlanma:

Küresel piyasalarda, kakao fiyatı geçen yıla göre üç katına çıktı ve son iki haftada ton başına 10 bin doların üzerine çıktı.

Bu fiyat artışı, çikolata üreticilerini benzeri görülmemiş bir maliyet baskısı altına sokarken, bu durumun ürün fiyatlarına yansıdığı gözlemleniyor. Özellikle çikolatasıyla ünlü Belçika'da, çikolata sektörü hem ekonomik açıdan önemli bir faaliyet alanı hem de ülke kültürünün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

Belçika'da çikolata sektörü, yüksek kalitesinin yanı sıra çeşitli aroma ve dolgu içeren pralin türleriyle dikkat çekiyor. Ülkede, büyük üreticilerin yanı sıra yüzlerce el yapımı ve kaliteli ürün satan butik çikolata dükkanı da faaliyet gösterirken, sektörde yaklaşık 9 bin kişi istihdam ediliyor.

Belçika Kraliyet Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Derneği Danışmanı Mieke Callebaut, kakao fiyatlarındaki artış ve sektörün durumunu değerlendirdi. Callebaut, Fildişi Sahili ve Gana gibi kakao üretiminin yoğun olduğu ülkelerde, geçen sezon yaşanan olumsuz hava koşullarının üretimi düşürdüğünü belirtti. Bu durumun piyasanın dengesini bozduğunu ve küresel kakao talebinin stokların azalmasıyla birlikte artmaya devam ettiğini ifade etti.

Çikolata fiyatlarındaki artışın, özellikle yüksek kakao içeriğine sahip çikolatalarda daha belirgin olduğunu vurgulayan Callebaut, çikolata üreticilerinin farklı stratejiler geliştirdiğini ve sektörün seçkin ve daha düşük fiyatlı ürünler arasında dengelerini kurma yolunda çaba gösterdiklerini belirtti.

Belçika'da çikolata endüstrisinin ekonomik büyüklüğünün yılda 6,1 milyar Euro olduğunu söyleyen Callebaut, ülkenin yıllık 3,4 milyar Euro'luk çikolata ihraç ettiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.