Kredi borcu 1.4 trilyon lira arttı

Yüksek enflasyonla birlikte yaşam maliyetinin artması, geçim sıkıntısını derinleştirirken, dar gelirli vatandaşlar ay sonunu getirmek için kredi kartı ve bankalardan borçlanmaya başladı.

Kredi borcu 1.4 trilyon lira arttı
Yayınlanma:

Bankalarda mevduatı bulunanların varlıkları son bir yılda 5.1 trilyon lira artarken, borçlu olanların borcu ise 1.4 trilyon lira artarak 3.2 trilyon liraya ulaştı.

Erdoğan Süzer'in Sözcü gazetesindeki haberine göre, kur ve faizlerdeki artışın etkisiyle varlıklarda yaşanan artışın yanı sıra, döviz kurlarındaki yükselişten faydalananlara yapılan ödemeler de büyük ölçüde Merkez Bankası'nın rezervlerinden karşılandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı Finansal Hesaplar Raporu'na göre, 2023 yılı sonunda hane halkının borçları, bir önceki yılın sonuna göre 1 trilyon 858 milyar liradan 3 trilyon 245 milyar liraya yükseldi. Kredi kullananların üzerindeki kredi yükü ise bir yılda 1 trilyon 387 milyar lira arttı. Hanehalkının borçlarının milli gelire oranı yüzde 11, harcanabilir gelire oranı ise yüzde 28 düzeyinde gerçekleşti.

Öte yandan, hanehalkının finansal varlıkları 2022 sonuna göre 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya yükseldi. Banka mevduatlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturan bu varlıklardaki 5 trilyon 138 milyar liralık artışın yaklaşık 1 trilyon lirası döviz kurlarındaki artışlardan, yaklaşık 1 trilyon lirası ise hisse senedi kazançlarından kaynaklandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.