Merkez Bankası tahminlerini güncelledi: Dolar beklentisi düştü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcının yanıtlarından oluşan Haziran ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Ankete göre, yıl sonu enflasyon ve döviz kuru beklentilerinde düşüş yaşandı.

Merkez Bankası tahminlerini güncelledi: Dolar beklentisi düştü!
Yayınlanma:

TCMB'nin yayımladığı Haziran ayı piyasa katılımcıları anketi, enflasyon ve döviz kuru beklentilerinde hafif bir iyileşme, ekonomik büyüme beklentilerinde ise artış olduğunu ortaya koydu. Enflasyon beklentilerindeki düşüş, fiyat istikrarına yönelik olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Haziran ayı anketine göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki ankette yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52'ye geriledi. Katılımcıların 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 33,21'den yüzde 31,79'a, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 21,33'ten yüzde 20,33'e düştü. Bu rakamlar, enflasyon beklentilerinde bir miktar iyimserliğin olduğunu gösteriyor.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Ankette, döviz kuru beklentilerinde de düşüş gözlemlendi. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi, bir önceki anket döneminde 38,78 TL iken, bu anket döneminde 37,75 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 41,80 TL'den 41,41 TL'ye geriledi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Katılımcıların 2024 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi de yükseldi. Bir önceki anket döneminde yüzde 3,3 olan büyüme beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.