Merkez Bankasının faiz oranları belli oldu!

Merkez Bankası, Türk Lirası (TL) tasarrufunu teşvik etmek ve düşük ile yüksek tutarlı tasarruflara uygulanan TL mevduat faiz oranlarını dengelemek amacıyla adımlar atıyor. Bankalar arasındaki düşük ve yüksek tutarlı mevduatlara uygulanan faiz oranı farkı, son dönemde 4 puan azalarak yüzde 51'e indi.

Merkez Bankasının faiz oranları belli oldu!
Yayınlanma:

Ekonomim'in haberine göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun son iki aydaki metinlerinde, düşük tutarlı tasarruf mevduatları ile yüksek tutarlı mevduatlara önerilen faiz farkına dikkat çekilmiş ve bu oranlarda dengelenme gerektiği vurgulanmıştı.

Mart ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında yapılan 5 puanlık faiz artışı ve likidite çekme önlemleri sonrasında bankacılık sektöründe düşük ve yüksek tutarlı tasarruf mevduatları arasındaki faiz farkının azaldığı gözlemlendi. Öyle ki, 3 aya kadar vadeli mevduat hesaplarında 10 bin liralık tasarrufa bile en düşük mevduat faizi yüzde 43'e yükseldi.

Merkez Bankası'nın talebi doğrultusunda, bankalar bayram tatilinin ardından TL mevduat faizlerini arttırarak düşük ve yüksek tutarlı tasarruf mevduatlarına uyguladıkları faiz oranlarını yakınlaştırdı.

Yüksek tutarlı tasarruf mevduatlarına verilen faiz oranları sınırlı bir artış gösterirken, düşük tutarlı mevduatlara verilen faiz oranlarında belirgin bir artış yaşandı. Bu durum, düşük ve yüksek tutarlı mevduat faizleri arasındaki farkın 4 puana kadar indiğini gösteriyor

Önemli bir nokta olarak, 45 bin lira tutarında bir tasarrufun 3 aya kadar vadeli mevduata yatırılması durumunda net yüzde 12,2 faiz getirisi sağlandığı belirtiliyor. Bu durum, önümüzdeki üç ayda enflasyonun yüzde 12'nin altında kalması halinde reel faiz getirisi sağlanabileceğini öngörüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.