Moody's'ten Türkiye açıklaması

Sıfırcı hoca olarak bilinen kredi derecelendime kuruluşu Moody's, değerlendirme öncesi Türkiye ile ilgili bir açıklama yaptı

Moody's'ten Türkiye açıklaması
Yayınlanma:
Güncelleme:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, fonlama maliyetlerindeki yükseliş ve yavaşlayan ekonomiden dolayı Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Fonlama maliyetlerindeki yükseliş ve yavaşlayan ekonomiden dolayı Türk bankacılık sisteminin görünümü negatif. Gelişmekte olan ülkelerdeki oynaklık hassasiyeti ile yükselen dolar yükümlülükleri de Türk bankacılık sisteminin negatif görünümünü korumamıza neden oluyor” ifadelerine yer verildi.

Türk bankacılık sektöründe problemli kredi oranının 40-60 baz puan artmasının beklendiğini belirten Moody’s, “Ticari krediler bu zamana kadar ekonomik yavaşlamaya karşı direncini ispat etmiş olsa da halen para birimindeki değer kaybı ve borçlanma maliyetlerinin oluşturacağı bileşime karşı hassasiyetini koruyor. Türk bankalarının kredi kayıplarını absorbe edebilecek sağlam sermaye tamponları var.” değerlendirmesini yaptı.

Moody’s açıklamasında bankacılık sektörünün, yatırımcı algısındaki değişikliklere karşı hassas olduğunu belirterek, Türk bankalarının daralan net faiz marjlarından dolayı karlılıkları üzerinde baskıyla karşılaşabileceğini kaydetti.

"SERMAYELENDİRME İYİ DURUMDA"

Türk bankacılık sektörünü değerlendiren Moody’s Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Kredi Analisti Irakli Pipia ise, "Ekonomik beklentiler, kredi performansı ve karlılığı üzerinde ağırlık kazanırken, bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda. Yavaşlayan ekonomi ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle borçların geri ödenmeme oranının (sorunlu kredi oranı) yüzde 3,5 ya da yüzde 3,8'e yükselmesini bekliyoruz” dedi.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Açıklamanın ardından güne düşüşle başlayan dolar, yükselişe geçti.

Moody's Türkiye için kredi notu değerlendirmesini cuma günü yapacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.