Palandöken: “Esnafa geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik yaşı gelmiş ancak 2000’den önce Bağ-Kur’a kaydı bulunmayan esnafın vergi ve oda kayıtlarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Palandöken: “Esnafa geriye dönük borçlanma hakkı verilmeli”
Yayınlanma:
Güncelleme:

Oda ve vergi kaydı bulunan, 2000 yılı öncesi esnaflığa başlayan yüz binlerce esnaf ve sanatkârın sosyal güvenlik ile ilgili yaşadıkları sorunun net olarak çözüme kavuşturulmasını isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ”Daha önce esnaf ve sanatkarımıza birkaç kez geriye dönük borç yapılandırma fırsatı verildi. Ancak esnafımızın büyük çoğunluğu ekonomik imkansızlıklar nedeniyle verilen süre içerisinde borcunu yapılandıramadı ve düzenlemelerden faydalanamadı. Esnafın gözü kulağı 4 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi ve oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni yasal düzenlemede” diye konuştu.

“Çırakların eğitim dönemi de emekliliğe sayılmalı”

Çırakların mesleki eğitimlerindeki staj sürelerinin de emekliliğe dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, “İşi öğrenmek ve zanaat edinmek için eğitim gören stajyer öğrenciler ile çıraklara yapılan yarı zamanlı sigortalar da emeklilik sürecine dahil edilmeli. Erken yaşlarda çalışma hayatına başlayan esnaf ve sanatkar emeklilik hesabı yapılırken mağdur edilmemeli. Neticede çıraklık yapanlar da o süre zarfında tecrübe kazanmanın yanı sıra mal ve hizmet üretimine katkıda bulunuyor. Mesleki eğitimin en önemli parçası olan çırakların çalıştığı dönemlerin emekliliklerine sayılması için çalışmalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.