Rusya Çin karşısında yenildi, yuan doları geçti

Batılı ülkelerin Rusya'ya yaptırım uygulaması sonucunda Rusya'nın Çin ile daha yakın ilişkiler kurduğu ve Moskova Borsası verilerine göre yuan'ın Şubat ayında doları geçerek Rusya'da en çok işlem gören para birimi haline geldiği belirtiliyor.

Rusya Çin karşısında yenildi, yuan doları geçti
Yayınlanma:

Bloomberg'e göre yuan, bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve ardından ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Moskova'ya uygulanan yaptırımların ardından aylık işlem hacmine göre Rusya'da en çok işlem gören para birimi olarak doları geçti. Rusya-Ukrayna çatışmasından önce, yuan'ın Rusya'daki işlem hacminin "önemsiz" olduğu söyleniyordu.

Rusya'daki değişiklik, dolar da dahil olmak üzere Kremlin tarafından dost olarak görülmeyen ülkelerin para birimlerinde uluslararası transferler yapabilen birkaç bankaya daha fazla yaptırım uygulanmasının ardından geldi. Rusya'daki uluslararası para transferlerinde kilit rol oynayan Raiffeisen Bank International da ABD ve Avrupa ülkelerinin baskısı altındaki kurumlar arasında yer alıyor.

4617614.jpg

Ukrayna ile yaşanan çatışma nedeniyle ABD ve Avrupa ile ilişkileri gerginleşirken Rusya, Çin ile bağlarını güçlendiriyor. Yeniden seçilen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Moskova'ya yaptığı ilk yurtdışı ziyaretinde Kremlin ile ticaret, yatırım, tedarik zincirleri, mega projeler, enerji ve yüksek teknoloji alanlarındaki işbirliğini genişletme sözü verdi.

Rusya'nın finansal sistemini hedef alan yaptırımlar, Kremlin ve Rus şirketlerini uluslararası para transferlerini dolar ve euro yerine yaptırıma tabi olmayan ülkelerin para birimleriyle yapmaya zorluyor. Bu yılın başında piyasa işlemlerini dolar yerine yuan ile yürütmeye başlayan Rusya Maliye Bakanlığı, Rusya Ulusal Varlık Fonu'nun varlıklarının yüzde 60'ının yuan cinsinden tutulmasını sağlayacak yeni bir yapı geliştirdi. Rusya Merkez Bankası ayrıca şirketleri ve vatandaşları bloke edilme veya dondurulma riskinden kaçınmak için varlıklarını rubleye veya "dost ülkelerin" para birimlerine yönlendirmeye çağırıyor. Bu çabalara rağmen dolar, Rusya piyasalarında en çok kullanılan para birimi olmaya devam etti.

93780940-1653406390.jpg

Çin, yuanın sınırlarının dışında kullanımını artırmak isterken, sermaye kontrolleri ve küresel yatırımcıların jeopolitik kaygıları, Rusya dahil popülerlik kazandığı farklı bölgelerde yuanın yaygın olarak kullanılmasını engelliyor. IMF'ye göre yuan, 2022'nin ilk çeyreğinde küresel döviz rezervlerinin %2,9'unu oluşturdu ve yıl sonunda %2,7'den düştü.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.