Şanlıurfa’da şelengo hasadı başladı

Şanlıurfa’da şelengo hasadı başladı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen şelengo hasadı sıcaklar nedeniyle bu yıl önceki yıllara nazaran biraz daha erken başladı.

A+A-

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetiştirilen şelengo hasadı sıcaklar nedeniyle bu yıl önceki yıllara nazaran biraz daha erken başladı.

Tarlada yaklaşık 45 derece sıcaklık altında hasadı gerçekleşen şelengonun şekli karpuza tadı ise salatalığa benziyor. Türkiye’de sadece Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Bedarana kırsal Mahallesi ve çevresinde yetiştirilen şelengo hasadı bu yıl erken başladı.

Önceki yıllara nazaran yaklaşık bir hafta erken başlayan hasat, 45 dereceyi aşan sıcaklığın altında gerçekleştiriliyor. Viranşehirli çiftçiler, tuzlanarak tüketildiği gibi salata ve turşusu da yapılan şelengonun tanıtılmasını istiyor. Görüntüsü karpuza, tadı ise salatalığa benzeyen şelengonun acı olanları ise isilik tedavisinde kullanılıyor. Çok narin bir sebze olan şelengo dalından koparıldıktan kısa bir süre sonra tüketilmediği takdirde tadını kaybederek bozuluyor.

Vatandaşlar arasında şifalı olduğuna inanılan şelengonun ekimi nisan ayında yapılırken hasadı ise mevsimsel şartlara göre yaz mevsiminin sonunda gerçekleştiriliyor. Sıcak hava nedeniyle sabah erken tarlaya giden ve ailesiyle birlikte şelengo toplayan Abdulrahman Polat, “Nisan ayında ekimine başlıyoruz. Bir hafta, on gün sonra çapasını yapıyoruz. Etrafını temizliyoruz.

Yaklaşık 45-50 günden sonra artık ürünler çıkmaya başlıyor. Bizim bu köy bölgesi çok eken bölgeler. Toprağından dolayı, kara toprak rutubeti bırakmıyor. Biraz daha nemli. Susuz, organik, ilaç, katkı falan yok. Topladıktan sonra Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe’den gelenler var. Onlara veriyoruz. Kalanları da şehre gönderiyoruz. Günde 15 ton ürün çıkabiliyor. Zahmeti çok, kazancı az” dedi. İHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.