TÜİK açıkladı: Dış ticaret haddi şubatta arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin dış ticaret endekslerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 azalırken, ithalat birim değer endeksi yüzde 5,9 düştü.

TÜİK açıkladı: Dış ticaret haddi şubatta arttı!
Yayınlanma:

İhracat birim değer endeksi, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 azaldı. Bu düşüş, gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 0,2, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,4, yakıtlarda yüzde 6,9 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

İthalat birim değer endeksi ise şubat ayında yıllık bazda yüzde 5,9 azaldı. Bu düşüş, gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 3,1, yakıtlarda yüzde 17, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

İhracat miktar endeksi, aynı dönemde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,6 arttı. Bu artış, gıda, içecek ve tütün sektöründe yüzde 32,2, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 22,2, yakıtlarda yüzde 60 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 14,7 olarak gerçekleşti.

İthalat miktar endeksi ise yüzde 3,5 azaldı. Bu azalış, gıda, içecek ve tütün sektöründe v6,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 19, yakıtlarda yüzde 2,8 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 9,7 olarak gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, ihracat miktar endeksi ocakta yüzde 1,7 artarak 155,5'e yükseldi. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 6,3 artarak 123,3'e yükseldi.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi ise geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 puanlık bir artışla 86,7 olarak kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.