Üretici ile market arasındaki fiyat farkına ‘limon’ sıkıldı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 573,6 ile en fazla limonda görüldüğünü, üreticide 2,5 lira olan limonun markette 16 lira 84 kuruşa satıldığını söyledi.

Üretici ile market arasındaki fiyat farkına ‘limon’ sıkıldı!
Yayınlanma:

Nisan ayında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiler ile piyasalar arasındaki fiyat farklılıkları ve girdi fiyatlarındaki değişimler ile çiftçilerin sosyal güvenlik sorununu değerlendirdi. Çiftçilerin sosyal güvenlik konusunu bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ilettiklerini belirten Bayraktar, diğer sigortalıların 20 yıl prim ödeyerek emekli olabildiklerini, çiftçilerin ancak 25 yıl prim ödeyerek emekli olabildiklerini vurguladı. yıl, 9.000 güne eşittir. Bayraktar, bu eşitsizliğin giderilmesi ve prim ödeme gün sayısının azaltılması gerektiğini sözlerine ekledi. Ayrıca çiftçilerin prim borçlarının yüksek olması ödemelerini zorlaştırdığından SGK primlerinin daha makul ve ödenebilir seviyelere indirilmesi gerekmektedir. Gelir düşüklüğü nedeniyle prim ödemekten vazgeçen ve muafiyet belgesi alan çiftçiler muafiyet süresi kadar kredilendirilmelidir. Tarımsal Bağ-Kur primleri durdurulan çiftçiler yeniden yapılanma yoluyla rehabilitasyon programına alınmalıdır. Çiftçilerin emeklilik başvurularında usulsüzlük nedeniyle Ziraat Odalarına uygulanan idari para cezaları kaldırılmalı ve çiftçilerin bu konuda uğradıkları zararlar tazmin edilmelidir.

limon.jpg

Bayraktar, nisan ayında üretici ile marketler arasında en yüksek fiyat farkının yüzde 573,6 artışla limonda görüldüğüne de değindi. Limon fiyat artışlarını yüzde 261,2 ile elma, yüzde 209,8 ile kuru üzüm, yüzde 181 ile kuru incir, yüzde 179,1 ile ıspanak, yüzde 177,5 ile patlıcan, yüzde 175,8 ile sivri biber, yüzde 175,7 ile maydanoz ve yüzde 175,7 ile maydanozun izlediğini sözlerine ekledi. %152,9 ile kırmızı mercimek. Marketlerde satılan limon, elma, kuru üzüm, kuru incir, ıspanak, patlıcan, sivri biber ve maydanoz fiyatları üreticilere göre sırasıyla 6,7, 3,6, 3,1, 2,8, 2,8, 2,8, 2,5 ve 2,4 kat yüksek oldu. . Üretici seviyesinde 2,50 liradan satılan limon, market seviyesinde 16,84 liradan satıldı. Benzer şekilde elma 3,6, kuru üzüm, kuru incir, ıspanak, patlıcan 3,1, 2,8, 2,8, 2,8 ve sivri biber 2,5 kat daha yüksek fiyatlarla pazar seviyesinde satıldı.

meyve-sebze.jpg

Bayraktar ayrıca, nisan ayında marketlerde en fazla fiyat artışı yaşanan ürünün yüzde 41,9 artışla patates olduğunu belirtti. Patatesi %24,9 artışla havuç, %18,7 artışla soğan, %11,5 artışla dana eti ve %11,2 artışla kuzu eti izledi. Marketlerde fiyatı en çok düşen ürün %26 düşüşle kabak oldu. Kabak fiyatındaki düşüşü %19,2 ile yeşil soğan, %18,4 ile kırmızı mercimek ve %11,7 ile salatalık izledi.

sogan.jpg

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.