Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Ey çiftçi, sen buğday arpa üretip yorulma, biz ithal ederiz

Ey çiftçi, sen buğday arpa üretip yorulma, biz ithal ederiz

Bu sene yapılacak olan hububat alım fiyatları açıklandı. Ekmeklik buğday ton başına 9 bin 250 lira (289 dolar), makarnalık buğday ton başına 10 bin lira (310 dolar), arpada ise 7 bin 250 lira (225 dolar) olarak belirlendi. Makarnalık buğday için alım fiyatı geçen yılki fiyatın % 11, ekmeklik buğdayın fiyatı %14, arpanın fiyatı geçen yılın %4 üzerinde olması çiftçilerin kalkınması için yeterli bulunmuş.

Ama Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış (Tarım-ÜFE) mayıs ayında yıllık % 61 olarak açıklamıştı. Yanı Devletin resmi kurumu 1 yılda tarım üretim maliyetlerinde yüzde 61 artış olduğunu açıklıyor. Mevcut hükümet ise bu maliyetlere maruz kalarak üretim yapan üreticinin buğday fiyatına % 11-14, arpa fiyatına % 4 zam yapılıyor. Bu durumda bu fiyatı belirleyen ve açıklayan karar vericilere bir soru sormak istiyorum. Siz çiftçi olsanız buğday ve arpa gibi tahılları bu sene ekim ayında tarlalarınıza eker misiniz acaba? Vereceğiniz cevabı duyar gibi oldum, kesinlikle ekmeyiz. Peki ciddi miktarlarda kredi borcu olan, geçen senede buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerden de para kazanamayan hatta zarar eden çiftçiler nasıl ve neden 2025 yılı için bu ürünleri eksinler… Zaten onlarda ekmekten yavaş yavaş uzaklaşıyorlar. İstatistiki verilere göre son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma görülmüştür.

24 Haziranda Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 19 Haziran 2018 tarihinde bu sütunlardan AK partinin seçim beyannamesini yayınlamıştım. Bu beyannamenin konumuzla ilgili maddesini tekrar yazıyorum.

“Tarım sektörümüzü diğer tüm sektörlerle işbirliği içinde; çevreyi koruyan ve kırsalda genç nüfusun artmasına öncelik veren, topyekûn kırsal kalkınmayı sağlayacak bir yaklaşımla ve etkin bir üretim planlaması yaparak yöneteceğiz. Ülkemizi hayvancılıkta kendine yeterli olan, bitkisel üretimde verimliliğini ve rekabet gücünü en üst düzeye çıkaran bir yapıya dönüştüreceğiz.”

Bu fiyatları belirleyen karar vericilere soruyorum bu beyannamede geçen kırsalda genç nüfusun artmasını bu şartlarda nasıl sağlayacaksınız? Topyekûn kırsal kalkınmadan söz ediyorsunuz bu kalkınmayı nasıl gerçekleştireceksiniz acaba? Arpa üreticisine yıllık %57 oranında zarar ettirerek mi?

Üstelik açıklanan bu alım fiyatları taban değil, tavan fiyat olarak algılanmaktadır ve 45 gün sonra ödemeleri yapılacaktır. Bu şartlarda TMO'ya ürünlerini veremeyen çiftçiler, tüccarların verdiği çok daha düşük fiyatlara ürününü vermek zorunda kalacaktır. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçiler için buğday için ton başına 1750 lira, arpa için 750 lira destek verilmesi kararlaştırılmış. Fakat bu paranın ne zaman verileceği belli değil. Genelde bir seneye yakın bir süreç sonunda ödemeler yapılıyor.

Bu kararın bir kere daha düşünülmeye ve revize edilmeye ihtiyacı vardır. Eğer bu karar revize edilmezse, bu kararı revize etmeyen yetkililer bundan sonraki yıllarda çiftçimiz neden tahıl üretimden uzaklaşıyor, tarım politikalarında neden başarılı olamıyoruz, neden bu kadar tahıl ithal ediyoruz diye sormasınlar. Çünkü üreticilerimiz bu politikalar sebebiyle, tarımsal faaliyetlere küserse, elindeki traktörü, alet ve makinalarını satmak zorunda kalırsa, daha sonra ne kadar teşvik ederseniz edin, o üreticileri daha tarımsal faaliyet yapmaya yönlendiremezsiniz. O zamanda Arpa Buğday gibi tahılların fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu olmaz, ülkenin sorunu haline gelir. Bunu da bilesiniz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Dr. Mevlüt Şahin Arşivi