15 milletvekili bir daha seçime girecek!

14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimlerinde TBMM'de temsil edilen 15 milletvekili, partileri tarafından belediye başkan adayı olarak yeniden seçim yarışına girecek. Mevcut adayların seçilmesi durumunda hangi partinin grubu düşme tehlikesi yaşıyor? Hangi parti, kaç milletvekilini aday gösterdi?

15 milletvekili bir daha seçime girecek!
Yayınlanma:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

31 Mahalli İdareler Genel Seçimlerine az bir süre kala, partilerin adayları da iyice netleşti. 14 Mayıs'ta milletvekili seçilerek parlamentoya gelen 15 isim, belediye başkan adayı olarak 31 Mart'ta bir kez daha seçmenden destek isteyecek.

Seçim kanununa göre, milletvekili olan isimler de belediye başkan adayı olarak gösterilebiliyor. Böylece, partileri tarafından belediye başkan adayı gösterilen milletvekilleri, seçilmeleri durumunda milletvekilliğinden istifa etmiş olacak.

erdogan.jpg

HANGİ PARTİ, KAÇ MİLELTVEKİLİNİ ADAY GÖSTERDİ?

31 Mart seçimlerine giderken, AK Parti'nin 4 milletvekili belediye başkan adayı gösterildi.

Buna göre, AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilirken; AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise İzmir Konak’ta Belediye Başkan Adayı oldu.

Meclis’te 264 milletvekili bulunan AK Parti'de, aday gösterilen isimlerin seçilmesiyle AK Parti’nin sandalye sayısı 260’a düşmüş olacak.

merl-aksener.jpg

İYİ PARTİ ADAYLIKTA LİDER

En fazla milletvekili aday gösteren İYİ Parti'de 5 isim yeniden sandığa gidecek. Buna göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına İstanbul Milletvekili Mehmet Satuk Buğra Kavuncu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına İzmir Milletvekili Ümit Özlale, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına ise Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez aday olarak gösterildi.

14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Meclis’te 43 milletvekili ile temsil edilen İYİ Parti’nin istifalar ve ihraç sonrasında vekil sayısı 38'e düştü. 31 Mart'ta adayların seçilmesi durumunda İYİ Parti’nin Meclis’teki sandalye sayısı 33'e düşmüş olacak.

saadet.jpg

SAADET PARTİSİ İKİNCİ KEZ GRUP ŞOKU YAŞAYABİLİR

14 Mayıs'taki seçimlerde CHP listelerinden 10’ar milletvekili kazanan Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, birleşerek TBMM'de Saadet Grubu’nu oluşturdu.

Bütçe konuşmaları esnasında kürsüde fenalaşarak kalp krizi geçiren Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in vefatının ardından Saadet Partisi'nin grubu düşme tehlikesiyle baş başa kaldı. Saadet Grubu’nun düşmemesi için CHP devreye girerek Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ı Saadet Partisi'ne transfer etti.

Bu sürecin ardından Saadet Grubu da yerel seçimlere ilişkin 3 milletvekilini belediye başkan adayı gösterdi. Buna göre, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına Gelecek Partisi Manisa Milletvekili ve Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına Saadet Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Birol Aydın, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına ise Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan aday gösterildi.

Saadet Partisi milletvekillerinin 31 Mart'ta seçilmesi durumunda Saadet Grubu’nun milletvekili sayısı 17’ye inerek Meclis’teki grubu da düşmüş olacak.

ozel.jpg

CHP, 2 ADAYLA YARIŞTA OLACAK

Özgür Özel başkanlığında ilk kez yerel seçimlere girecek olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart'taki yarışa 2 milletvekilini belediye başkan adayı olarak dahil etti.

Buna göre, Afyonkarahisar Belediye Başkan Adaylığına Afyonkarahisar Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal ve Kastamonu Belediye Başkan Adaylığına ise Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı aday gösterilmiş oldu.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde Meclis’te 128 milletvekili ile temsil edilen CHP, adaylarının kazanması durumunda 126 sandalyeye düşecek.

mhp.jpg

MHP, VEKİLLERİ ADAY GÖSTERMEDİ

TBMM'de temsil edilen ve grubu bulanan MHP ise yerel seçimlerde milletvekillerini aday göstermedi. Meclis’te 49 milletvekili bulunan MHP’nin şu ana kadar açıkladığı belediye başkan adayları arasında herhangi bir milletvekili bulunmuyor.

DEM PARTİ DE 1 VEKİLİ ADAY YAPTI

DEM Parti ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut Erzurum Milletvekili ve Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ı aday gösterdi. DEM Parti'nin Meclis'teki milletvekili sayısı 57 olarak devam ediyor.

Siyasi partiler, aday listelerini en geç 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna teslim edecek.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.