202 geldi 43 gitti

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında dün 2'si Suriyeli 202 mülteci AB'den İzmir'e getirildi. Parmak izleri alınan mülteciler titiz bir çalışmayla kamplara gönderildi

202 geldi 43 gitti
Yayınlanma:
Güncelleme:

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele kapsamında dün 2'si Suriyeli 202 mülteci AB'den İzmir'e getirildi. Parmak izleri alınan mülteciler titiz bir çalışmayla kamplara gönderildi

AB İLE İMZALANAN GERİ KABUL ANLAŞMASI GEREĞİ İLK MÜLTECİ DEĞİŞİMİ YAPILDI

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen mültecilerin iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle başlayan mülteci iadesi dün başladı. Anlaşmaya göre 20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçenlerden oluşan ilk mülteci grubu dün sabah, 2 gemiyle Midilli Adası'ndan yola çıkarıldı. 72 mülteciyi taşıyan Jale Nazlı gemisi, saat 09.15'te Dikili limanına ulaştı. Ardından 66 mülteciyi taşıyan Lesvos adlı gemi de limana girdi. Mültecilerden ilk grubu oluşturan 72 kişi, Göç İdaresi Başkanlığı'nca kurulan 4 çadıra tek tek alındı. Önce kimlik tespiti yapılarak parmak izleri alınan mülteciler daha sonra aralarında psikologların da bulunduğu sağlık ekibi tarafından kontrolden geçirildi. 72 kişilik ilk grup, daha sonra hazır bekleyen otobüslerle, Kırklareli'nde Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Ardından, ikinci gemideki 66 mülteciye de aynı prosedür uygulandı. Mültecilerden 200'ünün Afganistan, Irak, İran, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka uyruklu 2'sinin de gönüllü olarak dönmek isteyen Suriyeli olduğu belirtildi. Limanda ambulanslar ve bir TOMA'da hazır bekledi. Gemilere denizden sahil güvenlik botları, havadan da bir polis helikopteri eşlik etti.

DERNEKLERDEN KARŞILAMA
Mültecilere, yerli ve yabancı basın büyük ilgi gösterdi. Çok sayıda yabancı haber ajansı, televizyon kanalı çalışmaları izlerken, birçok televizyon da canlı yayın yaptı. Ancak mültecilerin görüntülenmemesi için çadırların çevresine beyaz brandalar çekildi. Vatandaşlar da gelişmeleri kıyıdan izlerken, bazılarının çocuklarını da getirdiği görüldü. Halkların Köprüsü Derneği ile İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri de, aynı kayalıklar üzerinde, Türkçe ve yabancı dilde, 'Mülteciler hoş geldiniz, bu ülke sizin eviniz', 'No to racism'(Irkçılığa Hayır) gibi dövizler açtı. '

TÜRK POLİSİ İYİ DAVRANIYOR'

Mültecilerden Pakistan uyruklu Mohammed Javed, ülkesindeki sıkıntılar nedeniyle daha iyi yaşama umuduyla Avrupa'ya gitmek istediğini söyleyerek, "Yunanistan'daki polisler bize iyi davranmıyordu, sürekli itiyorlardı, bir yemek için 3 saat kuyrukta bekliyorduk. Burada polisler bize iyi davranıyor bir sıkıntı yaşamadık" dedi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, "Mülteciler geldikleri gibi insani kurallar uygulanıp ülkelerine gönderilecek. 20 Mart'tan sonra Yunanistan'a yaklaşık 5 bin mülteci geçti. Ancak bunlardan kaçının Suriyeli, kaçının diğer ülkelerden olduğu henüz belirlenmedi. Bu işlemlerden sonra onların da geri kabulleri başlayacak" dedi.

İKİ SURİYELİ GÖNÜLÜ DÖNDÜ
Yunanistan'ın sığınmacılardan sorumlu polis şefi Teğmen Zaharoula Çirigoti, Türkiye'ye gönüllü olarak dönen 2 Suriyeliden birinin babası öldüğü için, diğerinin de ailesine ulaşmak istediğini söyledi. Yunan hükümetine bağlı Mülteci Krizi Komitesi Sözcüsü Giorgos Kyritsis, Pire Limanı'nda bulunan 4 bin 800 kadar mültecinin tahliyesinin bu hafta sonuna kadar başlayacağını belirterek, "Şiddet kullanmayacağız. İnsanların, ayrılmaları gerektiğini anlamaları sağlanıyor" dedi. Mutabakat çerçevesinde iade edilecek olmalarına rağmen, Yunan adalarına geçişlerin devam ettiği belirtildi. Yapılan ilk planlama uyarınca, pazartesi-salı ve çarşamba günleri Dikili'ye toplam 750 göçmenin iade edilmesi ön görülüyordu. Ancak Midilli ve Sakız adasındaki göçmenlerin çoğunluğu, ret edileceğini bildikleri halde, Yunanistan'da iltica hakkı talebinde bulundu. Göçmenler bu sayede dilekçelerinin inceleneceği 20 gün kadar Yunanistan'da kalma hakkını elde etmeyi amaçlıyor. Yunanistan'da iltica başvuruları kabul edilecek olan Suriyeli ve Iraklı gibi savaş mağduru "mültecilere" ise 3 yıllık oturma izni verilecek. AB normlarına göre mülteciler ancak tek bir ülkede iltica talebinde bulunabiliyor.

AVRUPA 'GÖÇ'Ü TARTIŞACAK
Bu arada Hollanda'nın Lahey şehrinde 6-8 Nisan tarihleri arasında "Göçün dış politikaya yansıması" ile "Avrupa silah ihracatı" konularının tartışılacağı Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası Konferansı düzenlenecek. Türkiye konferansa gözlemci statüsünde katılacak.

ALMANYA'YA 32, FİNLANDİYA'YA 11 SURİYELİ GÖNDERİLDİ
Mutabakat çerçevesinde Türkiye'den 32 Suriyeli Almanya'ya, 11 Suriyeli de Finlandiya'ya gönderildi. Tarifeli uçakla Almanya'nın Hannover kentine götürülen mülteciler, burada yapılan işlemlerin ardından Göttingen'e bağlı Friedland mülteci kayıt kabul merkezine yerleştirilecek. Almanya, mutabakat çerçevesinde 15 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edecek. Mutabakata göre, Türkiye'ye iade edilen her mülteciye karşılık bir Suriyeli mülteci AB ülkelerine gönderilecek. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor. Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak. Almanya'ya geçen yıl yüzde 40'ı Suriyeli yaklaşık 1.1 milyon sığınmacı gelmişti.

'HUKUKA UYGUN YAPILIYOR'
Avrupa Birliği Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, geri kabul sürecinin AB hukuku ve uluslararası hukuka tam uyumlu şekilde gerçekleştiğini vurgularak "Türkiye ve Yunanistan anlaşmayı hukuka uygun biçimde gerçekleştiriyor. AB'de süreci yakından takip ediyor ve taraflarla deneyimlerini paylaşıyor" ifadelerini kullandı.Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.