3 Avrupa ülkesi Filistin'i tanıyacak: Türkiye'den açıklama geldi!

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını duyurdu. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği basın toplantısında, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanıma kararını açıkladı.

3 Avrupa ülkesi Filistin'i tanıyacak: Türkiye'den açıklama geldi!
Yayınlanma:

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, açıklamasında, "On binlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bir savaşın ortasında hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmamız gerekiyor. Bu alternatif, yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlettir," dedi. Norveç hükümeti, bu kararla Orta Doğu'daki çatışmaya kalıcı bir çözümün ancak iki devletli çözümle sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladı.

İRLANDA VE İSPANYA DA FİLİSTİN'İ TANIMAYA HAZIRLANIYOR

Norveç'in ardından, İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacaklarını açıkladı. Bu açıklamalar, Avrupa'da Filistin'i tanıma konusunda artan bir desteğin işareti olarak değerlendiriliyor.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

Filistin devletini tanıyacaklarını açıklayan Norveç ve İrlanda'ya İsrail'den sert tepki geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerinin derhal istişare için geri çağrıldığını duyurdu. İsrail, bu ülkelerin Filistin'i tanıma kararını protesto etti.

TÜRKİYE'DEN DESTEK MESAJI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz," denildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.