Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Politika duruşu korundu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel olarak temel politika faizlerini değiştirmeme kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Politika duruşu korundu
Yayınlanma:

Avrupa Merkez Bankası refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75'te sabit bıraktı.

Bu kararla birlikte ECB, 2022 Temmuz'undan bu yana beş toplantıdır faiz oranlarını değiştirmemiş oldu. Faiz oranları, avro tarihindeki en yüksek seviyelerde devam etti.

Geçen yıl ECB, art arda gerçekleşen 10 toplantıda toplamda 450 baz puanlık bir faiz artışı yapmıştı. Ancak geçen yılın Eylül ayından bu yana faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmamıştı.

Bankanın açıklamasında, enflasyonun gıda ve ürün fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zayıflamaya devam ettiği, ancak bazı temel göstergelerde iyileşme olduğu ve ücret artışlarının yavaşladığı belirtildi.

Ayrıca, finansman koşullarının kısıtlayıcı olduğu ve geçmişteki faiz artışlarının talep üzerinde baskı oluşturduğu vurgulandı. Bu durumun enflasyonu aşağı çektiği, ancak yerel fiyat baskılarının güçlü olduğu ve hizmet fiyatlarının enflasyonunu yüksek tuttuğu ifade edildi.

ECB'nin, orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefini yakalama konusundaki kararlılığı vurgulandı. Açıklamada, temel faiz oranlarının enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynadığı ve ECB Yönetim Konseyi'nin veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izleyeceği belirtildi. Ayrıca, belirli bir oran konusunda önceden taahhütte bulunulmayacağı ifade edildi.

Varlık satın alma programı portföyünün azaltılmasıyla ilgili olarak, ECB Yönetim Konseyi'nin pandemi acil satın alma programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerin tamamını yeniden yatırıma dönüştürmeyi ve portföyün aylık 7,5 milyar avro kadar azaltılmasını planladığı aktarıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.