AYM'den boşanma davaları için yeni karar!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Medeni Kanun'un boşanma davalarında 3 yıl bekleme zorunluluğunu kaldırarak, eşlerin evlilik birliğinin temelden sarsıldığını kabul etmeleri halinde her zaman boşanma davası açabilmelerine olanak tanıdı.

AYM'den boşanma davaları için yeni karar!
Yayınlanma:

T24 tarafından yapılan habere göre, AYM, Medeni Kanun'un 166. maddesinin dördüncü fıkrasını iptal etti. Bu madde, boşanma davasının reddedilmesinin ardından 3 yıl geçmesi ve ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda evlilik birliğinin temelden sarsıldığını kabul ederek boşanma talebinin değerlendirileceğini düzenliyordu.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

AYM, Ankara 18. Aile Mahkemesi'nin iptal başvurusunu inceledikten sonra, 3 yıllık bekleme süresinin ölçülülük ilkesini ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme, bu sürenin boşanma kararı için uzun olduğunu ve özel hayata ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkı ile aile kurumunun koruma amacı arasında makul bir denge sağlamadığını belirtti.

Bu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 9 ay sonra yürürlüğe girecek. AYM'nin kararı, boşanmak isteyen ancak 3 yıllık bekleme süresini doldurmayan kişiler için önemli bir hak kazanımı olarak değerlendiriliyor. Bu kararın, boşanma davalarında daha hızlı ve adil bir yargılama süreci sağlaması öngörülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.