Başbakan Yıldırım: 'Almanya'ya 16 isim verildi çıt yok'

Başbakan Binali Yıldırım "Almanya'nın tavrı çifte standart. Bir bakıyorsunuz gazeteleri hep Türkiye aleyhine haber yapıyor. Almanya'da ile bir çok konuda fikir ayrılığımız var. Çözüm için yarın Bakanlar bir araya gelecek.

Başbakan Yıldırım: 'Almanya'ya 16 isim verildi çıt yok'
Yayınlanma:
Güncelleme:

Başbakan Yıldırım, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Almanya ile yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Sayın Bahçeli çok anlamlı bir açıklama yaptı. Dayanışma örneği gösterdi. Avrupa ülkelerinin önümüzdeki halk oylamasına yönelik tutumlarına karşı Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bizim yaptığımız açıklamaların üzerine güzel bir davranış içerisinde, dayanışma içerisinde birlikte Avrupa’ya güzel bir mesaj verildi. Mesele memleket meselesi olunca diğer şeyler teferruat oluyor. Ne kadar ayrı düşünsek de birlikte hareket edebiliyoruz. 15 Temmuz’un ardından bunu Yenikapı’da da ortaya koyduk. Bu maksatlı çıkışlara karşı böyle bir tutum güzel bir mesaj oldu. Türkiye’nin milli meselelerde nasıl bir araya geldiğin göstermesi açısından önemlidir” diye konuştu.

18 Ocak tarihinde Almanya’da 12 bin Türk vatandaşı ile bir araya geldiklerinin altını çizen Yıldırım, “Onlara yapılacak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili Anayasa değişikliğini anlattık. Hiç kimsenin de burnu kanamadı. Ondan sonra bazı gelişmeler oldu. O gelişmeleri hep birlikte takip ediyoruz. Şansölye Merkel ile konuyu ele aldık. Buradaki rahatsızlığımızı dile getirdik. Demokrasi demek, düşünceleri hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan paylaşılması demek. Bunu Almanya yaparsa demokrasi konusunda Türkiye için söyledikleri anlamsız hale gelir. Bu bir çifte standarttır.

Bunun açıkça doğru olmadığını ve bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söyledim. Kendisi de, dışişleri bakanlarımızın bir araya gelerek çözüme kavuşturulması yönünde talimatı oldu. Zannediyorum yarın bir araya gelecekler ve bu konuda daha makul çözüme yönelik ne tedbirler alınır bunun kararını vereceklerdir. Bu yerel makamların işidir biz bir şey yapamayız diyorlar. Alman Federal Hükümeti bu kadar çaresiz mi? Bunu çok inandırıcı bulmadığımızı ifade ettik. Bizim programlarımız bizim dışişleri bakanlığı tarafından önceden program günleri, kimlerin katılacağı ifade edilecek ve buna göre tedbirlerini alıp uygulayacaklar. Bir aksilik olmazsa son geldiğimiz nokta bu. Almanya ile bazı konularda değir fikir ayrılığımız var. Bunu Merkel’e de söyledim. Bir FETÖ ve bölücü terör örgütlerinin mensupları Almanya’da cirit atıyorlar. Türkiye aleyhine faaliyet gösteriyorlar. Bugün Alman gazetelerinin hiçbirinde Türkiye lehine hiçbir şey göremezsiniz. Bunun yanlış bir şey olduğunu Merkel’e söyledim. Köklü bir ekonomik ilişkimiz var. Bunları dikkate aldığımızda bu yaşadıklarımız hiçbir şekilde Almanya-Türkiye arasında bir durum olmadığını anlattık. Bu mesele umarım daha fazla tırmandırılmaz. Diğer bazı ülkelerde de var. Hollanda’da bu ayın 14’ünde seçimler var. Buna yönelik olduğunu düşünüyoruz. 14’ünden önce Hollanda’da bir etkinlik yapılması mümkün gözükmüyor. 14’ünden sonra Hollanda’nın böyle bir kısıtlama üzerinde durmasını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.