Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: Ateşkes için baskıya devam edeceğim

Guterres, Gazze'de insani ateşkes için baskı yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: Ateşkes için baskıya devam edeceğim
Yayınlanma:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Gazze'de insani ateşkes için baskı yapmaya devam edeceği açıklandı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter, Gazze'de insani ateşkes ve insani yardım erişimi için baskıları, kararlı bir şekilde devam edecek." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesinin ardından BM Genel Sekreteri Guterres'in, BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektuba atıfta bulunulan açıklamada, Gazze'deki korkunç insani duruma ve Filistin halkının çektiği acılara dikkat çekildi. Karar tasarısında, tüm taraflara, özellikle sivilleri koruma konusunda uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı. Ayrıca, tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişim sağlanması talep edildi.

Guterres'in daha önce BMGK'ye gönderdiği mektupta, "Güvenlik Konseyi üyelerini, insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil." ifadeleri yer almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.