Naim Süleymanoğlu kimdir? Cep Herkül’ü filmi gündeme damga vurdu

Tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu "Cep Herkül’ü" halter tarihinde unutulmazdır.

Naim Süleymanoğlu kimdir? Cep Herkül’ü filmi gündeme damga vurdu
Yayınlanma:
Güncelleme:

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR

Naim Süleymanoğlu, doğum yeri olan Kırcaali'de Bulgaristan vatandaşı olarak dünyaya geldi. Naim Süleymanoğlu, Küçük yaşlardan itibaren halter sporuna ilgi duydu ve genç yaşta Bulgaristan milli takımına seçildi. 15 yaşındayken ilk kez uluslararası yarışmalarda boy gösterdi ve kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Ancak Bulgaristan'daki siyasi baskılar ve ayrımcılık nedeniyle , Naim Süleymanoğlu 1986 yılında Türkiye'ye sığındı ve Türk vatandaşlığına geçti. Türkiye Milli Takımı'na katılmak için kısa bir süre sonra yarışmalara başladı ve 1988 Seul Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak Türkiye'nin ilk halter olimpiyat şampiyonu oldu.

Naim Süleymanoğlu, 3 olimpiyat altın madalyası, 7 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu gibi birçok başarıya imza attı. Yapıca ufak tefek olmasına rağmen, çok güçlü olması ve rekor kırması nedeniyle "Cep Herkül’ü" olarak da anıldı. Ayrıca Türk Süpermen’i olarak da bilinir.

Naim Süleymanoğlu, halter sporunda sergilediği üstün performans ve aldığı sayısız başarı nedeniyle birçok otorite tarafından tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. Cep Herkül’ü, 18 Kasım 2017'de İstanbul'da hayatını kaybetti. Türk spor tarihindeki en önemli sporculardan biri olarak anılır.

HALTER KARİYERİ

Naim Süleymanoğlu, halter sporuna 1977 yılında on yaşındayken başladı ve kısa sürede dikkatleri üzerine çekti. On beş yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya kazandı ve on altı yaşındayken dünya rekoru kırarak en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.

Kariyeri boyunca üç altın olimpiyat madalyası, yedi dünya şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğu gibi birçok başarıya imza attı. Tam 46 kez dünya rekoru kıran Süleymanoğlu, halter tarihindeki en önemli isimlerden biri olarak kabul edilir.

Bulgaristan'da yaşadığı siyasi baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına yarışmalara katılmak için 1986'da Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye getirilmesinde dönemin başbakanı Turgut Özal'ın da desteği vardı.

Cep Herkül’ü, 18 Kasım 2017 tarihinde İstanbul'daki bir hastanede tedavi gördüğü sırada hayatını kaybetti. Kendisi, Türk spor tarihindeki en önemli sporculardan biri olarak anılır ve halter sporuna yaptığı katkılar sayesinde hafızalardan silinmeyecek bir yer edinmiştir.

naim-suleymanoglu-jpeg.jpg

CEP HERKÜL’ÜNÜN BAŞARILARI

  • 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada "Yılın Haltercisi" seçildi.
  • 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.
  • Yedi kez dünya şampiyonu oldu, kırk altı dünya rekoru kırdı.
  • Kendi kilosunun üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran tek sporcu olarak tarihe geçti.
  • Spor otoritelerine göre tüm zamanların en iyi haltercisi seçildi.
  • 1988 yılında Time dergisine kapak oldu.
  • 1988 Seul Olimpiyatları'nda 60 kg'da, silkmede 190 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.
  • 1988 yılında Seul Olimpiyatları'nda altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazanmıştır.
  • Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur.
  • 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

Ünlü Türk halterci Naim Süleymanoğlu “ Cep Herkül’ü” . Halter sporunda büyük başarılar elde eden ve Türk spor tarihinde önemli bir yere sahiptir. Cep Herkül’ü , Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyayı kazandıran sporcudur ve dünya genelinde halter sporunun en iyi isimlerinden biri olarak kabul edilir. 1996 yılında Atlanta Olimpiyatları'nda son kez altın madalya kazanarak kariyerine nokta koyan Naim Süleymanoğlu, 2017 yılında hayatını kaybetmiştir.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.