Dışişleri'nden Yunanistan'a tepki

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde ilan edeceği 'Deniz Parkı' duyurusuna ilişkin olarak, Yunanistan'ın Ege sorunları bağlamında her fırsatta çeşitli platformlardan faydalanma eğiliminde olduğunu belirtti.

Dışişleri'nden Yunanistan'a tepki
Yayınlanma:

Yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan'ın Atina'da düzenlenecek olan 'Okyanuslarımız Konferansı' sırasında Ege Denizi ve İyon Denizi'nde iki yeni Deniz Parkı ilan edeceğinin duyurulduğu ifade edildi. Ancak Bakanlık, Yunanistan'ın çevreyle ilgili konuları da istismar ettiğini vurgulayarak, son dönemde ilişkilerde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan'ın bu durumu fırsat bilerek hareket ettiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, Yunanistan'ın Ege sorunları ve egemenlik meseleleri gibi uluslararası anlaşmalarla belirlenmemiş ada, adacık ve kayalıkların statüsünü kendi gündemi doğrultusunda kullanmaması tavsiyesinde bulunuldu. Üçüncü tarafların da Yunanistan'ın çevre programlarına yönelik siyasi hamlelerine alet olmaması konusunda uyarıldı.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, uluslararası deniz hukukunun kapalı ya da yarı kapalı denizlerde kıyıdaş devletler arasında çevre konuları dahil işbirliğini teşvik ettiğini hatırlatarak, Türkiye'nin Ege Denizi'nde Yunanistan ile her zaman işbirliğine hazır olduğunu vurguladı.

Son olarak, açıklamada Yunanistan'ın tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde fiili durumlar yaratmasının kabul edilmeyeceği belirtilerek, ilan edilecek Deniz Parklarının iki ülke arasındaki sorunlara hukuki açıdan etki etmeyeceği vurgulandı.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.