Dünyaca ünlü ekonomist açıkladı: ''Portföylerde altına yer açılması gerek''

Altın, makroekonomik rüzgarı karşısına alarak doların üstünlüğüne resmen meydan okuyor. Haftanın ilk işlem gününde, spekülatif alımlar ve Ortadoğu'daki gerilimden destek bulan altın, tarihi kazanımlarını artırarak güçlü bir başlangıç yaptı.

Dünyaca ünlü ekonomist açıkladı: ''Portföylerde altına yer açılması gerek''
Yayınlanma:

Altın fiyatları, ABD'deki Mart tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması ve Fed'in faiz indirimlerine ilişkin artan beklentilerle yükselişe geçti. Bu yükseliş, doların gücüne rağmen altının ekonomik rüzgarı karşısına alarak fiyatlamasını sürdürmesiyle dikkat çekiyor.

ALTIN REKORA KOŞUYOR

Piyasalar artık Fed'in Haziran'da faiz indirimine gitme olasılığını %49.1 olarak fiyatlıyor. Ancak beklenen faiz indirimleri için yeni başlangıç tarihinin Temmuz olabileceği düşünülüyor. Yatırımcılar, bu yıl için toplamda 62 baz puanlık faiz indirimi beklerken, Fed'in ise bu yıl için toplamda 75 baz puanlık bir indirim öngördüğü belirtiliyor.

Dolar, Asya işlemlerinde değerini koruyarak yeni haftaya durgun bir başlangıç yaptı. Ancak yatırımcılar, geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından tüketici enflasyonu verisini izlemeye odaklanmış durumda. Ayrıca, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan Mart tüketici fiyatları verisi ve Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısı da başlıca para birimleri için belirleyici unsurlar olacak.

HAFTAYA ARTARAK BAŞLADI

Altın fiyatları, ABD'deki Mart tarım dışı istihdam raporunu gölgede bırakan spekülatif alımlar ve Ortadoğu'daki gerilimden destek alarak tarihi kazanımlarını artırdı. Son haftalarda gösterdiği yüksek performansla öne çıkan altın, yeni haftaya rekorla başladı. 8 Nisan Pazartesi günü ilk işlemlerde 2353 dolarla tüm zamanların zirvesini test eden ons altın, sabah saatlerinde de 2340 dolara yakın bir denge arayışını sürdürüyor. Bu yılın başından itibaren yaşanan yükseliş yüzde 14'e yaklaşırken, özellikle son üç haftalık süreçte hız kazandığı görülüyor.

ÜNLÜ EKONOMİST UYARDI

Serbest piyasada gram altın fiyatı gece işlemlerinde 2 bin 421 TL ile rekora koştu. Sabah saatlerinde ise fiyatlarda 2 bin 405 TL'ye yakın bir seyir devam ediyor. Kapalıçarşı'da işlem gören gram altın ise 2 bin 446 - 2 bin 489 TL alım satım aralığında fiyatlanıyor. Çeyrek altın sabah saatlerinde 4 bin 327 TL, yarım altın 8 bin 382 TL ve tam altın da 16 bin 444 TL'den satılıyor. Dolardaki stabil görünümün desteklemediği gram altın fiyatları, son bir haftadır ons altın tarafında yaşanan yükselişlerden olumlu etkileniyor.

Dünyaca ünlü ekonomist David Rosenberg, altındaki son artışların doların güçlendiği, ABD'de enflasyon beklentilerinin düştüğü ve Fed'in 'daha uzun süre faizi yüksek tutacağı' beklentilerinin ağırlık kazandığı bir dönemde gerçekleştiğini belirtti. Rosenberg, "Altın, tüm bu makroekonomik rüzgarlara meydan okuyarak yükseliyorsa, dikkate değerdir. Merkez bankalarının dolara karşı altını daha güçlü bir rezerv olarak görmeye başladığı ve alımlarını artırdığı gözlemleniyor" şeklinde konuştu.

''PORTFÖYLERDE ALTINA YER AÇILMASI GEREK''

Türkiye gazetesinin haberine göre; Çin, Japonya, Rusya gibi ülkeler başta olmak üzere birçok ülkenin ABD dolarına aşırı güvenmekten çekindiğini ve riskleri azaltmak için "güvenli liman" alımlarını artırdığını belirten Rosenberg, "Merkez bankaları son dönemde 361 ton altın aldı. Son yükselişi jeopolitik riskler de destekledi. Ayrıca yapay zeka başta olmak üzere altının endüstriyel kullanımının yaygınlaşması da fiyatları artırıyor. Fed'den faiz indirimleri de yaklaştığında ons altın 3 bin dolara ulaşabilir. Bu, mevcut seviyelere göre %30'luk bir artış anlamına geliyor ve portföylerde altına yer açılması gerektiğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.