Erkan Baş kimdir? Nereli ve kaç yaşında? İşte merak edilenler...

Erkan Baş kimdir? Nereli ve kaç yaşında? Hayatı hakkında merak edilenler, işte detaylar…

Erkan Baş kimdir? Nereli ve kaç yaşında? İşte merak edilenler...
Yayınlanma:
Güncelleme:

Erkan Baş, 14 Temmuz 1979 tarihinde Batı Berlin, Almanya'da doğmuş bir Türk siyasetçidir. Ailesi Yugoslavya göçmeni Boşnak bir aileden gelmektedir. Aile soyadı olarak Jusoviç'i kullanmaktaydı. Babası Almanya'ya işçi olarak gitmiş, annesi ise bir dönem tekstil işçisi olarak çalışmış bir ev hanımıdır.

Erkan Baş, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü'nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Erkan Baş, üniversitedeki yemekhane işçilerinin hakları için verdiği mücadele sonucu, okul yönetimi tarafından görevinden uzaklaştırılmıştır. 2009 yılında Türkiye Komünist Partisi'nin genel başkanı olarak seçilmiş ve 2017 yılında Türkiye İşçi Partisi'ni kurmuştur. 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi ile ittifak yaparak milletvekili seçilmiş, daha sonra istifa ederek Türkiye İşçi Partisi'ne katılmıştır.

700016image1.jpg

TKP genel başkanlığı

Türkiye Komünist Partisi 9. Kongresi'nde, Aydemir Güler genel başkanlık görevini bırakmış ve yerine Erkan Baş genel başkan olarak seçilmiştir. Ancak bu değişiklik, istenilen başarıyı getirmediği için parti Merkez Komitesi, yaklaşık 6 ay sonra "genel başkanlık" makamını kaldırmıştır. Bundan sonra Türkiye Komünist Partisi, parti Merkez Komitesi tarafından kolektif önderlikle yönetilmeye başlamıştır. Bu değişiklik, parti temsiliyetinin kolaylaşması amacıyla kongre kararıyla yürürlüğe konmuştur.

Türkiye İşçi Partisi (2017-günümüz)

Erkan Baş, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) çevresi ile ilişkilerini sonlandırdıktan sonra 2017 yılında Türkiye İşçi Partisi'ni (TİP) kurmuştur. 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı olarak milletvekili adayı olmuş ve seçilerek HDP'den milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmiştir. Ancak 11 Ekim 2018 tarihinde milletvekilliği görevini sürdürürken TİP'e geçmiştir.

Türkiye İşçi Partisi, TBMM'de dört milletvekiliyle temsil edilmektedir. Erkan Baş, TİP'in gelecek genel seçimde parti olarak bir ittifak şemsiyesi altında yer alacağını ve bu yönde çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri ile çalışmalar yürüttüğünü açıklamıştır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.