Etin yanında iyi gider demeyin! Asistli içeceklere dikkat!

Kurban Bayramı sürecinde artan asitli içecek tüketimi, sağlık uzmanlarını endişelendiriyor. Uzman Diyetisyen Nilayda Ovuz İçöz, anadolugazete.com.tr'ye verdiği röportajda, bu içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi ve neden bayram gibi özel günlerde tüketiminin arttığını açıkladı.

Etin yanında iyi gider demeyin! Asistli içeceklere dikkat!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Uzman Diyetisyen Nilayda Ovuz İçöz, anadolugazete.com.tr'ye verdiği röportajda, Kurban Bayramı’nda artan asitli içecek tüketimini ele aldı.

İçöz’e göre, asitli içeceklerin tüketilmesinin başlıca nedenleri arasında tatlarının çekici olması ve üreticilerin geniş bir kitleye hitap etmek için çeşitli tatlar sunması bulunuyor. Bu içeceklerin her yerde kolayca bulunabilir olması ve tüketiminin pratik olması da tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Ancak, uzmanlar bu içeceklerin vücuda hiçbir besleyici katkı sağlamadığını vurguluyor.

adsiz-tasarim-26.png

“ÖZELLİKLE DİKKAT ETMESİ GEREKEN GRUPLAR VAR”

İçerdikleri yüksek şeker miktarı nedeniyle aşırı kalori alımına ve obezite riskine yol açtığı gibi, böbrek sağlığını da olumsuz etkileyebilen asitli içeceklerin tüketimi bayramlar gibi yemek yemenin yaygın olduğu günlerde artabiliyor.

Yüksek kan basıncı riskini artırması ve sindirim sistemi sorunlarına neden olması da uzmanlar tarafından endişeyle karşılanan diğer etkileri arasında. Nilayda İçöz, Uzun vadeli tüketiminin ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine şu sözlerle dikkat çekti:

"Gazlı içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri çok çeşitlidir. Örneğin, içerdikleri yüksek miktarda şeker nedeniyle aşırı kilo ve obezite riskini artırabilirler. Ayrıca, yüksek asit içeriği böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Gazlı içeceklerde bulunan kafein ise su kaybına ve susuzluğa neden olabilir, aynı zamanda fazla tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, bu içeceklerden uzak durmak sağlık açısından önemli bir adım olabilir. Özellikle Tip-2 Diyabet, diş çürümesi, kemik erimesi, koroner kalp hastalığı gibi risklerin artabileceği belirtiliyor. Ayrıca, içerdikleri kafein ve şekerin bağımlılık yapıcı etkileri bulunduğu ve bu durumun uzun vadede içeceklerin vazgeçilmez bir alışkanlık haline gelmesine neden olabileceği uyarısı yapılıyor.”

adsiz-tasarim-28.png

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.