Ev satış işlemlerinde yeni ekspertiz dönemi: Artık fiyatı ekspertiz belirleyecek! | Uzman isim değerlendirdi...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yıl itibarıyla vergi gelirlerini artırmak amacıyla denetimlerini sıklaştırma kararı aldı. Bu kapsamda, özellikle ev alım satımlarında harç ve gelir vergisinin tam ve doğru alınmasını sağlamak için yeni önlemler üzerinde çalışılıyor. Bakanlık, halen yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olan ekspertiz raporunun, tüm gayrimenkul satışlarında uygulanması planını devreye sokuyor.

Ev satış işlemlerinde yeni ekspertiz dönemi: Artık fiyatı ekspertiz belirleyecek! | Uzman isim değerlendirdi...
Yayınlanma:

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ev satılırken bedelin eksperler tarafından belirlenmesinin hedeflendiği belirtildi. Bu sayede, gayrimenkullerin gerçek değerlerinin tespit edilerek, bu değer üzerinden vergi hesaplanması sağlanacak. Böylece, vergi kaçırma riskinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Bu konu, kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planı çerçevesinde çeşitli dönemlerde dile getirilmiştir" dedi. Özelmacıklı, 2018 yılında Meclis gündemine gelen ancak torba yasa çerçevesinde çıkarılan bu düzenlemenin, şu anda yabancılara yapılan tüm gayrimenkul satışlarında zorunlu olduğunu hatırlattı. "Tapuda ekspertiz uygulaması, yabancıya yapılan konut satışları haricinde, kredi ile yapılan satışlarda da gerekli olan bir rapordur" diye ekledi.

EKSPERTİZ RAPORU İÇİN MALİYETLER

Milliyet'in haberine göre, ipoteğe konu taşınmazların ekspertiz raporları için kredi kullanan tüketiciler bankalara bir bedel ödemek zorunda kalıyor. Bu bedel her yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giriyor. Özelmacıklı, "Şu anda 150 metrekareye kadar konutlar için 5500 TL+KDV şeklinde bir ücret var. Bu ücret taşınmazların türüne, niteliğine göre farklılık gösteriyor. Yabancılar için hazırlanan ekspertiz raporlarında bu bedel iki katı alınıyor" dedi.

UYGULAMANIN ETKİLERİ VE GELECEĞİ

Ekspertiz raporu zorunluluğunun tüm gayrimenkul satışlarında uygulanması durumunda, ciddi bir maliyet artışı olacağını belirten Özelmacıklı, bu maliyetin nasıl karşılanacağı konusunda soru işaretleri bulunduğunu söyledi. 2023 yılında Türkiye’de yaklaşık 2 milyon 950 bin gayrimenkul satışı yapıldığını ve bunun 1 milyon 400 bininin konut satışlarından oluştuğunu vurgulayan Özelmacıklı, "Kademeli bazı düzenlemeler yapılabilir. Bazı iller pilot il olarak seçilebilir" önerisinde bulundu.

PİYASA ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLER

Ekspertiz raporu zorunluluğunun gayrimenkullerin doğru değerden satılmasını sağlayacağını belirten Özelmacıklı, devletin 2023 yılında 60 milyar TL seviyesinde tapu harcı geliri elde ettiğini ve bu gelirin yeni düzenleme ile artabileceğini ifade etti. "Tapu harcının yüksek olduğu aşikar, yüzde 4’lük oran tüm satışlarda aslında devlete tapu harcı olarak kaydediliyor" dedi.

GELECEK DÜZENLEMELER

Özelmacıklı, hükümetin sadece ekspertiz raporu zorunluluğu ile sınırlı kalmadığını, gayrimenkul yatırım ortaklığı firmalarının mevcut vergi muafiyetlerine yönelik düzenlemeler, birden fazla evi olanlar için ek emlak vergisi düzenlemeleri ve kiralardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi gibi farklı konularda da çalışmalar yapıldığını belirtti. "Yapılacak düzenlemelerin sektör açısından regülasyona fayda sağlayacak şekilde değerlendirilmesi büyük önem arz ediyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.