Fibrinojen ne anlama geliyor?

Fibrinojen, kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan bir protein olarak tanımlanıyor. Karaciğerde üretiliyor ve kan plazmasının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor.

Fibrinojen ne anlama geliyor?
Yayınlanma:

Fibrinojen, fibrin adı verilen bir proteinin öncüsü. Fibrin, kan pıhtısının yapışkan maddesini oluşturuyor. Bir kan damarı yaralandığında, trombositler hızla bölgeye toplanır ve kanın pıhtılaşma sürecini başlatan faktörleri serbest bırakır. Bu faktörler, fibrinojenin fibrine dönüştürülmesini katalize ediyor. Fibrin, daha sonra bir ağ oluşturmak için birbirine bağlanıyor. Bu ağ, kan damarını kapatmaya ve kanamayı durdurmaya yardımcı oluyor.

fi.jpg

Fibrinojenin seviyesi, kanın pıhtılaşma yeteneğini yansıtıyor. Fibrinojen seviyesi çok düşükse, kanama riski artar. Fibrinojen seviyesi çok yüksekse, kan pıhtılaşması riski artar. Fibrinojen eksikliği, nadir görülen bir kalıtsal durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda, karaciğer yeterli miktarda fibrinojen üretemez. Fibrinojen eksikliği olan kişiler, yaralanma veya ameliyattan sonra kanamaya eğilimlidir.

Fibrinojen yüksekliği, iltihaplanma, enfeksiyon veya bazı kanser türleri gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Fibrinojen yüksekliği olan kişilerde, tromboz riski görülüyor. Fibrinojen testi, kandaki fibrinojen seviyesini ölçmek için kullanılıyor. Bu test, kanama veya tromboz riskini değerlendirmek için kullanılabiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.