Garip isimli hava olayları yakmaya devam ediyor: En sıcak kışın ardından sırada bahar var!

El Nino hava olayının etkisiyle dünya genelinde son yılların en sıcak kışı yaşandı. 2023 yılında bu etkinin hissedilmesiyle geçen kış mevsimi tüm zamanların en sıcak kışı olarak kaydedildi. Mart, nisan ve mayıs aylarında da rekor sıcaklıkların devam edeceği öngörülüyor.

Garip isimli hava olayları yakmaya devam ediyor: En sıcak kışın ardından sırada bahar var!
Yayınlanma:

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino ve La Nina hava olaylarının dünya iklimini etkilediğini belirtti. Pasifik Okyanusu'ndaki sıcaklık değişimlerinin dünya genelinde ortalama sıcaklığı artırdığını ve bu durumun geçtiğimiz kış mevsiminde de hissedildiğini ifade etti.

EN SICAK KIŞIN ARDINDAN SIRADA BAHAR VAR

Kurnaz, küresel iklim değişikliğinin sıcaklıkların artmasına neden olduğunu ve El Nino senelerinde bu artışın daha fazla olduğunu vurguladı. Dolayısıyla geçen yıl yaşanan en sıcak kış mevsiminin de bu etkilerle ilişkili olduğunu belirtti.

Gelecek aylarda sıcaklıkların biraz daha azalmasının beklendiğini ve El Nino etkisinin mayıs ayı sonunda kaybolacağını söyleyen Kurnaz, ancak iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların düzenli bir şekilde artmaya devam ettiğini ifade etti.

Kurnaz, Türkiye'deki kuraklık durumunu da değerlendirerek, ocak ve şubat aylarında yağışların yetersiz olduğunu ancak bu durumun normal olabileceğini belirtti. Ancak gelecek aylarda yağış miktarının azalmasıyla tarım sektöründe sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Son olarak, Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 derece hedefinin son 12 ayda aşıldığını ancak bu durumun kalıcı olarak değerlendirilmesi için daha uzun süreçlerin gözlemlenmesi gerektiğini söyledi. Bu hedefin aşılmasının iklim değişikliğiyle mücadelede ne kadar acil bir durum olduğunu bir kez daha vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.