Gazze: israil'in en pahalı savaşı

Yedioth Ahronot gazetesi, Gazze'de yaşananları "En pahalı savaş" olarak nitelendirdi.

Gazze: israil'in en pahalı savaşı
Yayınlanma:

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının maliyeti, Yedioth Ahronot gazetesinin verilerine göre 217 milyar şekele (59,35 milyar dolar) ulaştı ancak şu ana kadar belirlenen stratejik hedeflere ulaşılamamış durumda. Ekim ayında başlatılan kara harekatında İsrail ordusu taktiksel başarılar elde etmiş olsa da, Hamas'ın askeri kapasitesini ortadan kaldırma ve İsrailli esirleri kurtarma amacına henüz ulaşılamamıştır. Haberde, Kassam Tugayları lideri Muhammed ed-Dayf, yardımcısı Mervan İsa ve Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar gibi üst düzey yetkililerin hala aktif oldukları belirtilerek, İsrail ordusunun bu isimleri hedef alarak başarı elde edemediği ifade ediliyor.

Saldırıların maliyeti sadece ordunun bütçesini değil, aynı zamanda diğer sektörlere yapılan yardımları da içeriyor. İsrail ekonomisinin yanı sıra eğitim, sığınmacılar ve kişisel güvenlik gibi alanlarda olumsuz etkiler yarattığı vurgulanıyor. Bu bağlamda, İsrail'in bu yılın ilk üç ayında iş döngüleri etkilenen şirketlere yaklaşık 10 milyar şekel (2,74 milyar dolar) ödeme yapması bekleniyor. Ayrıca, Lübnan sınırındaki Yahudi yerleşim yerlerine ve Gazze Şeridi'nin çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerine verilen hasarın milyarlarca şekel tutarında olduğu ifade ediliyor.

Haberde ayrıca, İsrail'in Gazze Şeridi sınırından ve kuzeyden tahliye edilen 125 bin yerleşimcinin masraflarını karşılamak üzere milyarlarca şekel harcadığına dikkat çekiliyor. Saldırılar nedeniyle İsrail'deki birçok öğrencinin online eğitim aldığı ve küresel destek eksildikçe silah ruhsatı başvurularında artış yaşandığı bilgisi de paylaşılıyor. Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırının, İsrail halkının kişisel güvenliğini etkilediği ve bu durumun silah ruhsatı başvurularındaki artışta etkili olduğu öne çıkıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.