Haydar Aliyev’in 100. Anım Yılı programı Gazi’de yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100., Azerbaycan Ümummilli Lideri Haydar Aliyev'in 100. Anma töreni yapıldı.

Haydar Aliyev’in 100. Anım Yılı programı Gazi’de yapıldı
Yayınlanma:

Haber: Gülay Süngü

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100., Azerbaycan Ümummilli Lideri Haydar Aliyev'in 100. Anım Yılı Programı, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 1. TADİV Türkiye Azerbaycan Dayanışma Günleri kapsamında düzenlenen program, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Milli marşların okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar yaptığı konuşmada Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluğun daha da pekişeceğine inandığını belirterek, programa katılan herkese tek tek teşekkür etti.

azer.jpg

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında Merhum Haydar Aliyev’in ömrünü hem Türk dünyasına hem de Can Azerbaycan Türklerine adamış bir devlet adamı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Haydar Aliyev’in özellikle, Sovyet döneminde Nahçıvan’da başlayan mücadelesinin, adanmışlığının ömrünün son ânına kadar devleti ve milleti için verdiği mücadelenin, gerçek anlamda örnek alınacak, nesiller boyu anılacak bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Gazi Üniversitesi’nin Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine yaptığı katkılara da değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesinin, Türk dünyasının meseleleriyle başta can Azerbaycan olmak üzere yakından ilgilenen ve bu meselelere çözüm bulmak için titizlikle çalışan bir üniversite olduğunu ifade ederek “Türk tarihinin geçmişine baktığımızda, bugün Azerbaycan ve Nahçıvan bölgesi olarak değerlendirdiğimiz coğrafyada yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerimizle, Anadolu coğrafyasındaki bizler; tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir.’ Merhum Haydar Aliyev’in de ‘Biz bir millet iki devletiz’ sözleri âdeta bir bütün olduğumuzun en açık göstergesidir. Özellikle 1918 yılında, Nuri Paşa Komutasındaki Türk Kafkasya İslam Ordusunun, Bakü’ye kadar gelerek, yoğun savaşlar ve mücadeleler sonucunda, Bakü’yü Ruslardan kurtarması bu ilişkilerin temelinin atılmasında çok büyük önem arz etmektedir. Merhum Aliyev daha sonraki tespitlerinde, bu döneme vurgu yaparak, ‘Türk ordusunun Azerbaycan’a, Bakü’ye kadar gelmesi, Rus ve Ermeni zalimlerinden kurtarması kalbimizde hâlâ yaşamaktadır. Bizler o acılı günlerdeki bu yardımları asla unutmayacağız’ diyerek, bugünün nesline çok önemli mesajlar vermektedir” dedi.

Merhum Haydar Aliyev’in 1990’lı yıllarda dağılan SSCB’ye karşı verdiği mücadelenin; bağımsızlık döneminde, Sovyet askerlerinin 20 Ocak’ta Azerbaycan topraklarında, özellikle Bakü’de yapmış olduğu kanlı baskınlara karşı, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etmesinin takdire şayan olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı sürecinde, bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olan Türkiye ile her alanda iş birliğine önem veren Merhum Doktor Aliyev, Gazi Üniversitesini de ziyaret ederek bizleri onurlandırmıştır. Özellikte, 1995 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin başlatmış olduğu büyük öğrenci projesi başta olmak üzere, ekonomi, uluslararası ilişkiler, eğitim-öğretim, kültürel alandaki faaliyetler başta olmak üzere, pek çok alanda atılan kararlı ve yapıcı adımlar, bugün Karabağ’ın Azerbaycan topraklarına katılması sürecinde en üst bir noktaya ulaşmıştır. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iki devlet bir millet temelinde oluşturdukları iş birlikleri de her iki kardeş ülkeye ve dostlara güven, düşmana korku vermektedir. Bunun son örneğini, Karabağ Savaşı’nda en canlı şekilde tüm dünyaya hep birlikte ilan ettik. İşte bu kardeşlik ve iş birliği ruhunun gelişmesinde, tarihin binlerce yıllık geçmişine dayanan, Türk tarihi, kültürünün yanı sıra, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten Haydar Aliyev’e; Sayın Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev’le Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yapıcı iş birlikleriyle her alanda varlığını göstermektedir. Gazi Üniversitesi olarak, bizler de, eğitim öğretim başta olmak üzere; pek çok alanda iş birliklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. 2020 yılında göreve geldiğimiz andan itibaren, Azerbaycan Teknik Üniversitesi ile elektrik-elektronik mühendisliği alanındaki ortak diploma programı, 2023-2024 Azerbaycan Tıp Üniversitesi ile tıp bacıları ve fizyoterapi alanlarında ortak ders programlarının da içinde yer aldığı, 11 üniversiteyle imzaladığımız eğitim-öğretim iş birliği protokolleri, Erasmus + ve Orhun değişim programlarıyla çalışmalarımıza ilk günkü heyecan ve kararlılıkla devam etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü olmak üzere toplam 110 Azerbaycanlı öğrencinin öğrenim gördüğünü anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitemizde Türk Sanatı Topluluğu ve TÜRKDAM aracılığıyla her yıl düzenli olarak Hocalı Soykırımı, Karabağ Zaferi ile ilgili faaliyetler yapıldığını belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Haziran ayında da Mingeçevir Üniversitesi ile Haydar Aliyev’in 100. Anım Yılı vesilesiyle Gazi Üniversitesinde bir sempozyum yapılacağını ifade etti.

Merhum Haydar Aliyev’in 100. Anım yılı anısına düzenlenen bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni eden Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını “Haydar Aliyev’in mirasının gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması için çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Kendisini hürmet ve minnet ile anıyorum. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayının ve yaklaşan Ramazan Bayramı’nın mübarek olmasını temenni ediyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum” diyerek tamamladı.

Anadolu Gazetesinden alınmıştır.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.