Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten KDV artacak iddialarına yanıt: Artış değil tedbir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, restoranlarda ve lokantalarda KDV artacağını iddialarını değerlendirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığının gıda sektöründe KDV istismarını engellemek ve bu konudaki belirsizlikleri gidermek amacıyla bir çalışma başlattığı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten KDV artacak iddialarına yanıt: Artış değil tedbir
Yayınlanma:

Buna göre, lokantalar ve kafeler tarafından satılan yiyecek ve içeceklerde KDV oranı yüzde 10 olarak uygulanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, yaklaşık 41 bin mükellef, KDV oranı uyumsuzluğu nedeniyle denetlendi.

Denetimler sonucunda bazı lokanta ve kafelerin, yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri sattığı ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı belirlendi. Ayrıca, bazı marketlerin de gıda malzemesi satmalarına rağmen temizlik malzemesi gibi gösterdikleri tespit edildi.

Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı, istismarı önlemek ve rekabet eşitliği sağlamak için Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağı hazırladı.

Taslağa göre, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerin, kendi hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ettikleri ürünler için KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplamaları gerekecek. Ayrıca, telefon veya internet üzerinden yapılan tüm satışlar da aynı kapsamda olacak.

Ayrıca, işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilere hizmet sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

Bakanlık yetkilileri, tebliğle yapılacak düzenlemeyle KDV oranlarında herhangi bir artış olmadığını, amaçlarının yanlış uygulamaları ve suiistimalleri önlemek olduğunu belirtti.

Bakan Mehmet Şimşek de resmi X hesabından açıklama yaptı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.