Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "Dezenflasyonun eşiğindeyiz"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Beşiktaş'ta düzenlenen Maliye Hesap Uzmanları Vakfı (HUV) tarafından organize edilen "Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı" programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede kritik bir dönemin eşiğinde olduklarını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: "Dezenflasyonun eşiğindeyiz"
Yayınlanma:

Bakan Şimşek, konuşmasında, para politikasının etkinliğini yeniden inşa etmek için bir geçiş dönemi öngördüklerini belirterek, "İlk günden itibaren, birinci yılın enflasyonun yükseleceği bir dönem olacağını söyledik. Bu geçiş dönemi bu ay itibarıyla sona eriyor. Para politikasının enflasyon beklentilerini çıpalayacak düzeye gelmesi zaman alıyor. Şu anda biz dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz" dedi.

"EYLÜL'DE 40'LI RAKAMLARI GÖREBİLİRİZ"

Bakan Şimşek, baz etkisi nedeniyle enflasyonun başlangıçta hızlı bir şekilde düşeceğini ifade ederek, "Eylül'de 40'lı rakamları görebiliriz. Ancak süreç uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir" şeklinde konuştu.

"MERKEZ BANKAMIZ İLE YAKIN ÇALIŞACAĞIZ"

Merkez Bankası ile yakın çalıştıklarını vurgulayan Şimşek, "Merkez Bankamız ne gerekiyorsa yapıyor. Parasal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaşması, miktarsal sıkılaşma gibi araçları kullanıyor. Bu süreç biraz zaman alacak ancak sonuç alacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"GEREKTİĞİNDE LİKİDİTEYİ ÇEKMEK İÇİN BORÇLANACAĞIZ"

Şimşek, gerektiğinde Hazine ve Maliye olarak likiditeyi piyasadan çekmek için borçlanacaklarını belirtti. "Maliye politikasının buradaki işlevselliği, fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaktır. Biz de Merkez Bankamızla yakın çalışacağız" dedi.

"AYLIK ENFLASYONDA İYİ BİR PATİKAYA OTURUYORUZ"

Kredi büyümesinde yavaşlama yaşandığını ve hedeflerle paralel gittiğini ifade eden Şimşek, "Aylık enflasyonlar aslında iyi bir patikaya oturmuştu. Ocak-şubat aylarında bir miktar sapma oldu ama yönetilebilir bir sapmadır. Tekrar aylık enflasyonda hedeflerimize yakın bir patikaya oturuyoruz" şeklinde konuştu.

DEZENFLASYON NEDİR?

Şimşek’in açıklamalarında değindiği dezenflasyon, enflasyon oranının düşmesi anlamına gelir. Fiyatlar genel seviyesinin artış hızının yavaşlamasıdır. Ancak bu, fiyatların düşmesi anlamına gelmez; fiyatlar artmaya devam eder, ancak daha düşük bir hızda artar. Dezenflasyon, ekonomik istikrarı sağlamak ve fiyat dalgalanmalarını kontrol altında tutmak için önemli bir göstergedir ve genellikle sıkı para politikaları ve mali disiplinle sağlanır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.