İletişim Başkanı Altun’dan dezenformasyon açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dezenformasyonun bireysel, toplumsal ve ulusal güvenlik açısından bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

İletişim Başkanı Altun’dan dezenformasyon açıklaması
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Dezenformasyon bugün bireysel, toplumsal ve ulusal güvenlik açısından bir tehdit olarak her geçen gün daha fazla karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz üzere Türkiye, maksatlı yalan bilgiye, dezenformasyona dünyada en fazla maruz kalan ülkelerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, ‘Medya Etiği Bağlamında Olağanüstü Dönemlerde Doğru Habercilik Paneli’ düzenlendi. İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, yapılan kısa film gösteriminin ardından İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un açılış konuşmasıyla devam etti. Altun, konuşmasında, medyada etiğin, tarafsızlığın ve doğru haberin önemini vurguladı.

Altun, panelde yaptığı açıklama kapsamında toplumun haber alma hakkını eksiksiz ve sağlıklı bir şekilde karşılamanın, ancak doğrulukla yapılan habercilikle mümkün olacağını dile getirerek, “Bu ana ilkeyle birlikte, haberin birtakım teknik kurallarının, temel gerekliliklerinin olduğu hepimizin malumu. Bir haber, öncelikle 5N1K kuralı dediğimiz ‘Ne? Nerede? Ne zaman? Neden? Nasıl? Kim?’ sorularının cevaplarını içermelidir. Gazetecilik okullarında ilk derslerde ya da mesleğin en başında öğretilen çok temel bir kuraldır bu. Haberin tarafı olan kurum ve isimlerin görüşüne, teyidine başvurulması da diğer bir gerekliliktir. Ancak haberin olmazsa olmazları sayılan 5N1K kuralının ihlal edildiği, teyit mekanizmasının işletilmediği durumlara sıklıkla rastlayabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

“HAKİKATİ MEYDANA SERDİĞİNİZDE BOZGUNCULARIN TEKERİNE ÇOMAK SOKMUŞ OLUYORSUNUZ”

Geçmişte Türkiye’yi askeri darbeler ve ekonomik saldırılarla dizayn etmeye çalışıp başarılı olamayanların, bugün maksatlı olarak yalan bilgi ve dezenformasyonlarla bunu yapmaya çalıştığını dile getiren Altun, “Bu açıdan biz dezenformasyonla mücadeleyi milli bir vazife olarak görüyoruz. Hiç kuşkusuz bu mücadele, ciddi bedeller ödemeyi gerektiren, zorlu bir mücadeledir. Çünkü yalanları ifşa ettiğinizde; doğruyu, hakikati meydana serdiğinizde bozguncuların tekerine çomak sokmuş oluyorsunuz, onlar tarafından hedef alınıyorsunuz. Dolayısıyla yalanda sınır tanımayan bir sistematik kötülüğe karşı aynı şekilde sistematik ve çok boyutlu bir mücadele vermek gerekiyor. Yani her ne şartta olursa olsun, hakikate sahip çıkmak esas olmalıdır” açıklamasında bulundu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.