İran'ın İsrail'i vurması danışıklı dövüş mü? Dün gece yaşananlar ve bugün...

Dün gece saatlerinde İran'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırılar, bölgede tansiyonun bir kez daha yükselmesine neden oldu. İsrail ordusunun verdiği bilgilere göre, 200'den fazla insansız hava aracı ve füze kullanılarak gerçekleştirilen bu saldırı, büyük çoğunlukla durduruldu. Ancak, saldırı sonucunda İsrail'in güneyinde bulunan bir askeri üs hafif hasar aldı.

İran'ın İsrail'i vurması danışıklı dövüş mü? Dün gece yaşananlar ve bugün...
Yayınlanma:

İran'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırıların nedeni, 1 Nisan'da Suriye'deki İran Büyükelçiliği'ne yapılan füze saldırısıyla doğrudan ilişkilendiriliyor. Saldırıda İran Devrim Muhafızları'ndan 2 general dahil olmak üzere 7 kişi hayatını kaybetmişti. İran'a göre bu saldırı, artık meşru müdafaa kapsamına giriyor ve İsrail'e yönelik misillemeler kaçınılmaz hale geliyor.

İran'ın saldırı stratejisi ise 1800 kilometrelik bir mesafeden ulaşan İHA'lar ile çatışmayı yaymadan belirli hedeflere ulaşması oldu.

İsrail ordusunun savunma sistemi ve bölgedeki müttefiklerinin etkili müdahalesi, saldırının büyük bir kısmının engellenmesini sağladı. Ancak, bazı insansız hava araçları ve füzeler hedeflerine ulaşmayı başardı.

Saldırı sonrası İsrail'in aldığı önlemler, bölgedeki gerilimi daha da artırıyor. Bu bağlamda, Lübnan ve Irak hava sahaları kapatıldı, Suriye ve Ürdün'ün hava savunma sistemleri alarm konumuna getirildi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İran ve onun bölgedeki bağlantılı örgütlerinin, İsrail'deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenlediğini belirterek, bu saldırıları en güçlü şekilde kınadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in kendini savunması için ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığını ve İsrail'in, gelen İHA'ları ve füzelerin neredeyse tamamını başarıyla savuşturmasına yardımcı olduklarını vurguladı.

İRAN NE DEDİ?

İran'ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, saldırının meşru müdafaa hakkına dayandığı vurgulanırken İsrail rejiminin bir hata daha yapması halinde yanıtlarının daha da sert olacağı belirtildi.

İran'ın gerçekleştirmiş olduğu bu açıklama ise birçok teorinin de önünü açtı. İran'ın 'göstermelik' bir intikam hamlesi yaptığı, bu saldırı ile Filistin davasında somut adımı ancak kendisinin attığını; ABD Başkanı Biden ise seçim öncesinde çıkabilecek olası savaşa İsrail'in İran'a karşılık vermemesi uyarısıyla önlediği tartışmalarını fitilledi. Öyle ki dün gece yaşananların aksine bugün Kudüs başta olmak üzere günlük hayata geri dönüldü...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.