İşkence ve kötü muameleye sıfır tolerans
Türkiye’nin bu konudaki ulusal yetkili kurumu olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) eğitim programlarına devam ediyor.
Türkiye’nin bu konudaki ulusal yetkili kurumu olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) eğitim programlarına devam ediyor. Kızılcahamam’da üç gün devam eden eğitim programında işkence ve kötü muameleyle mücadele konuşuldu. Eğitim saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
KÖTÜ MUAMEYLE MÜCADELE EDİYORUZ
Eğitim programının açılış konuşmasını yapan ve katılımcıları selamlayan TİHEK Başkanı Süleyman Arslan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun görevlerinden biri de işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması olarak görev yapmaktır” dedikten sonra kurumun işkence ve kötü muamele ile ilgili görevini şu şekilde açıkladı. “Kurumumuz, ulusal insan hakları kurumu işlevinin yanı sıra eşitlik kurumu ve kısaca OPCAT olarak bilinen işkenceye ve diğer zalimane, gayriinsani veya küçültücü muamele cezaya karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Protokol kapsamında ulusal önleme mekanizması olarak tanınmıştır. Ulusal önleme mekanizması, protokol hükümleri çerçevesinde kişilerin özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı yerlerde düzenli ziyaretler yapmak üzere oluşturulan sistemi ifade eder.
TİHEK’İN GÖREVLERİ
Ulusal önleme mekanizması görevi kapsamında kurumumuzun; Özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin ulusal önleme mekanizması kapsamındaki başvurularını incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek. Bu kişilerin bulunduğu yerlere düzenli ziyaretler gerçekleştirmek. Bu ziyaretlere ilişkin raporları ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek görevleri bulunmaktadır.”
SIFIR TOLERANS
İşkenceye karşı sıfır tolerans TİHEK’in ana görevlerinden biridir. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan konuşmasının devamında “Bir kişiye dahi işkence yapılmaması, suçluların kanunla verilen cezası dışında başka bir cezayla veya yolla onurunun kırılmaması önem arz etmektedir” dedi. Bu eğitimlerin gayesi insan haklarının korunması ve geliştirilmesidir.
İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ
Konuşmasının son bölümünde TİHEK Başkanı Süleyman Arslan kurumlar arası işbirliğinin önemine vurgu yaptı. “Gerek bu eğitimlerin gerekse de en temelde insan hakları kurumlarının oluşturulma gayesi, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi olup bu gaye kaynağını insan onuru kavramında bulmaktadır. Böylesi önemli bir konu üzerine bilgi alışverişinde bulunacağımız bu programdan alacağımız verim inanıyorum ki insan hak ve özgürlükleri alanında da önemli çalışmalar yürütmemizi sağlayacaktır” sözleriyle düzenlenen eğitim programının önemini vurguladı.
Eğitim programının açılış konuşmasını Kızılcahamam Kaymakamı, İlçe Jandarma Komutanı ve İlçe Emniyet Müdürü takip etti. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın konuşması sonrası Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız yaptığı konuşmada insan haklarına ilişkin böyle önemli bir toplantının ilçelerinde yapılmasına ilişkin memnuniyetini iletti.
ÜST DÜZEY KATILIM
TİHEK eğitimi, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara verildi.
ÜÇ GÜN SÜRDÜ
Eğitim programı TİHEK Başkanı Süleyman Arslan moderatörlüğündeki açık oturumla beraber sona erdi. İkinci Başkan Mesut Kınalı, Kurul Üyeleri M. Emin Genç, Hıdır Yıldırım ve Mehmet Altuntaş katılımcılardan gelen soru ve görüşlere cevap verdiler; katılımcılarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Üç gün süren programda katılımcılara; BM İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesine ilişkin Uluslararası Sözleşmeler, OPCAT, BM İşkenceye Karşı Komite kararları ve uygulamaları, İşkence ve Kötü Muamele Yasağı kapsamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi İçtihatları konularında eğitimler verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.