İsrail'in savaş suçları kanıtlandı: Reste rest dönemi başladı

İsrail-Filistin savaşında 9. gün sürerken, İsrail'in işlediği savaş suçları 'iddia' olarak kalmadı. Buna göre, Uluslararası Af Örgütünce, İsrail'in fosfor bombası kullandığı kanıtlandı. İsrail ordusu, Gazze'nin sivil yaşam alanlarına yoğun saldırılarını sürdürürken, olası kara harekatında devlet başkanları, İsrail'e tepkisini net olarak ortaya koyuyor.

İsrail'in savaş suçları kanıtlandı: Reste rest dönemi başladı
Yayınlanma:

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, "İsrail'den Gazze'ye su akışının derhal kesilmesini emrettim. Elektrik ve yakıt dün kesildi. Daha önce olanlar, artık olmayacak” ifadeleriyle 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde suyu kestiğini duyurmuştu.

Bugün, ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan tarafından bölgenin güney kısmında su borularının tekrar açıldığını açıklandı.

Sosyal medyada ortaya çıkan görüntülerde sivil nüfusun bulunduğu bölgelerde kullanımı yasak olan beyaz fosfor bombası, İsrail tarafından kullanıldığı görülürken, bu görüntülerin gerçek olduğuna dair kanıtlar ise Uluslararası Af Örgütünün Kriz Kanıt Laboratuvarı tarafından geldi.

untitled-1-003.jpg

Beyaz fosfor dumanı ise teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabilen, ciltte ikinci ve üçüncü derecede yanıklara neden oluyor. İsrail ordusu tarafından bomba olarak kullanılan bu patlayıcı ise yangınlara da sebep oluyor.

SON 24 SAATTE CAN KAYBI ARTTI

Gazze`deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun saldırıları sonucu bölgede son 24 saat içinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 300 vatandaşın öldüğünü, 800'ünün yaralandığını duyurdu.

untitled-1-004.jpg

"ÖLÜMCÜL BİR SAVAŞ OLACAK"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun Filistinli grupların tüm üyelerini ortadan kaldırmadıkça görevlerini yerine getirmemiş olacaklarını dile getirerek, "Güçlü bir savaş olacak, ölümcül bir savaş olacak, kesin bir savaş olacak ve durumu sonsuza dek değiştirecek bir savaş olacak." ifadelerini kullandı.

VERİLEN DESTEKLER, TEPKİYE DÖNDÜ

7 Ekim'de Hamas tarafından başlatılan saldırıların ardından İsrail'e 'tam' desteğini açıklayan ABD Başkanı Joe Biden, bugün gerçekleştirmiş olduğu paylaşımda, "Filistinlilerin çoğunun Hamas'ın korkunç saldırılarıyla bir bağlantıları olmadığını göz ardı etmemeliyiz. Filistinliler onlar (Hamas) yüzünden açı çekiyor." dedi. Biden, bu paylaşımı ile 'taraf mı değiştirdi?' sorularını da peşinden getirdi.

untitled-1-005.jpg

İSRAİL, DURDURULABİLECEK Mİ?

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardımlar Koordinatörü Martin Griffiths ise "Su, elektrik, gıda ve ilaç olmazsa binlerce kişi ölecek." uyarısında bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de "İsrail'in tepkisi meşru müdafaanın ötesine geçerek toplu cezalandırmaya dönüştü." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in olası kara saldırısı gerçekleştirmesinin Gazze'deki işgalcilere 'mezar' olacağını belirterek, "Eğer savaş suçu işlenmeye devam edilirse yarın çok geç olabilir. Diplomatik çabaların savaşın büyümesini engelleyeceğini umut ediyorum aksi takdirde önümüzdeki saatlerde ne olacağını hiç kimse öngöremez. İran olarak biz de duruma karşı artık daha fazla seyirci kalamayız" dedi.

untitled-1-006.jpg

Gazze'de başlayan savaşın bölgeye yayılabileceğinin altını çizen Abdullahiyan, "Eğer ABD ve İsrail uyguladıkları politikaları sonlandırmazlarsa savaş dairesi genişler ve bundan ABD de zararlı çıkar. Saldırıların devam etmesi ve siyasi bir çözümün sunulmaması ateşe benzin dökmeye benzer ve her an her şey kontrolden çıkabilir. Bölgede bulunan sahadaki unsurlar bu duruma karşı seyirci kalmayacaklar." diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede, "İsrail'in eylemleri Nazileri hatırlatıyor. Siyonist İsrail rejimi aldığı yenilgiyi telafi etmek adına savaş suçu işlemeye devam ediyor ve bu durum bölgedeki olayları büyütecektir. Acil bir şekilde İsrail, Gazze'de sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırıları durdurmalıdır. Gazze halkının yerinden edilerek göçe zorlanmasının ne gerçeklik yanı var ne de uluslararası hukuka uygunluğu. Filistinli direniş grupları ve tüm dünya bu cinayetler karşısında duracaktır" ifadelerini kullandı.

HAKAN FİDAN, ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefon ile görüşme gerçekleştirdi. Filistin ve İsrail bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Gazze'deki insani durum da değerlendirildi.

İSRAİL-LÜBNAN GERGİNLİĞİ DEVAM EDİYOR

Lübnan topraklarından İsrail'e gerçekleştirilen saldırılar hakkında konuşan Hizbullah Sözcüsü Rana Sahili, "Hizbullah'ın İsrail'e saldırılarını yoğunlaştırmasının nedeni Hizbullah'ın İsrail-Hamas savaşına tam olarak girmeye karar verdiği anlamına gelmiyor" dedi.

Lübnan'ın güney sınırında İsrail'e ait 2 tankın güdümlü tanksavar füzeleriyle vurulduğunu, 5 askeri noktaya da silahlı saldırı düzenlendiğini açıklayan Hizbullah, "bazı İsrail askerlerinin öldüğü, bazılarının ise yaralandığı" iddiasında bulundu.

Sınırda çatışmaların çıktığı ve İsrail'in Cel el-Alem, Birket Rişe, Ramya, Manara ve Abaad bölgelerindeki askeri noktalarına silahlı saldırılar düzenlendiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.