İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri belli oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın MUBI işbirliğiyle düzenlediği "43. İstanbul Film Festivali"nde Alman yönetmen Wim Wenders ve Japon oyuncu Koji Yakusho'ya onur ödülü verilecek.

İstanbul Film Festivali Onur Ödülleri belli oldu
Yayınlanma:

İkilinin ödül törenine katılmadan önce Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında, festivalde yer alan "Mükemmel Günler" filmini değerlendirdiler.

Wenders, İstanbul'a ilk kez geldiğini ve bu deneyimi uzun süredir beklediğini belirterek, "78 yıldır bu anı bekliyorum. Böyle bir kente gelmek için neden bu kadar bekledim? Çok fazla Türk dostum da var. Sonunda oldu." dedi.

Filmin çekimlerinde temizlik işçilerinin günlük yaşantısını araştırdıklarını ve bu süreçte çeşitli dersler aldıklarını anlatan Wenders, "Koji, işçilerle bir araya geldi ve onlarla çalıştı. Ben de izledim ve tanıştım. Teknik anlamda soru sormak için oradaydık. Koji'nin performansı etkileyiciydi ve kendisiyle gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

Filmin adının nasıl belirlendiğine de değinen Wenders, "Bir sahnede karakterimizin 'Mükemmel Gün' şarkısını dinlediği bir sahne vardı. Bu sahneyi çektikten sonra filmin isminin "Mükemmel Günler" olması kararlaştırıldı." ifadelerini kullandı.

Filmin yapımcısının çekimlerin gerçekleşeceği tuvaletleri seçtiğini belirten Wenders, Tokyo Olimpiyatları için tasarlanmış tuvaletlerin kullanıldığını söyledi.

Japon oyuncu Yakusho ise İstanbul'a gelmeden önce Türkiye'ye olan ilgisini dile getirdi ve "Ben ilk kez davet aldım ve direkt gelmeye karar verdim. Hiç beklemek istemedim." dedi.

Filmin çekimlerinde yer alan tuvalet temizlikçisiyle uzun saatler geçirdiğini belirten Yakusho, "Onunla vakit geçirerek çok şey öğrendim. Onunla tanışmak benim için büyük bir fırsattı." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilere de değinen Yakusho, "Türk halkı, Japon kültürüne hayranlık duyan ve bizim de takdir ettiğimiz insanlardır. Bizim filmimiz de umarım iki ülkedeki ilişkilere daha da katkıda bulunur." ifadelerini kullandı.

Wenders'in Cannes'da Yakusho'ya "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü kazandıran "Perfect Days" filminin yapımcısı Koji Yanai ve diğer yapımcılar ile İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, MUBI'nin kurucusu Efe Çakarel ve moderatör olarak sinema yazarı Engin Ertan da toplantıda yer aldı.

Festivalin "Sinema Onur Ödülü" Wenders'e bu akşam, Yakusho'ya yarın Atlas 1948'de takdim edilecek. "Mükemmel Günler" ise yarın Atlas 1948'de izleyiciyle buluşacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.