Kar yağdı, yollar buzlandı, kırık vakaları arttı!

Kar yağışının birçok ilde etkili olmasıyla birlikte doktorlara kırık ve çatlak için başvuranların sayısı arttı. Uzmanlar, buzlanan yollarda dikkatli olunması gerektiğini belirterek kırık vakalarının hızla iyileşmesi için yapılması ve yapılmaması gereken noktalar konusunda vatandaşları uyardı.

Kar yağdı, yollar buzlandı, kırık vakaları arttı!
Yayınlanma:

Son günlerde havaların soğuması ve kar yağışlarının ardından buzlanan yollarda düşen vatandaşların sayısı arttı. Kırık şikayetiyle hastaneye başvuran çok sayıda hasta biran önce iyileşmek için gün sayıyor. Uzmanlar iyileşme süreci için yapılması gerekenler konusunda uyarıyor.

BESİN TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Vücutta kırık olan bölgenin iyileşmesi özellikle yaşlılarda uzun zaman alıyor. Doktorlar tarafından kırık olan alan belirlendikten sonra uygulanan ilk tedavilerin ardından kırığı kısa sürede iyileştirmek için dışarıdan besin takviyesi almak da önemli.

Sağlıklı bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacı 2 bin 500 kalori civarındayken, birden fazla kırığı olan ve yataktan kalkamayan bir erişkin için bu ihtiyaç 6 bin kaloriye kadar çıkabiliyor.

kolajen.jpg

KELLE PAÇA İYİ BİR KOLLAJEN KAYNAĞI

Kırıkların onarım sürecinde, kemik dokusunun önemli bir bileşeni olan kollajen adlı protein vücut için kritik bir rol oynuyor. Günlük protein alımını sadece 10-20 gram arttırmanın bile kırık iyileşmesini hızlandırdığına dair çalışmalar bulunuyor. Bu noktada, kelle-paça çorbası önemli bir kaynak, zira içinde bulunan kollajen proteini ve kalsiyum kırık iyileşme sürecine katkı sağlıyor.

Kırıkların iyileşmesini hızlandırmak için beslenme, antioksidanlarla desteklenmeli. Kırık, serbest oksijen radikallerini açığa çıkardığından, E vitamini gibi antioksidanlar, C vitamini ve kalsiyum emilimini arttıran D vitamini bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler, kalsiyum içeriği ile kemik sağlığına katkıda bulunuyor.

ekran-goruntusu-2024-01-26-152322.jpg

SİGARADAN UZAK DURUN!

Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç, domates, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yer fıstığında bulunan flavonoidlerin kırıkların iyileşmesinde önemli bir etkisi olduğu tespit edildi. Bu besinlerin düzenli tüketimi, kırık iyileşme sürecini destekleyerek daha hızlı bir rehabilitasyon sağlıyor.

Ayrıca, sigara kullanımının, kırık kemiklerin iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilediği belirlendi. Bu süreçte vücudunda kırık meydana gelen bireylerin sigarayı bırakmaları yada olabildiğince azaltmaları da tavsiyeler arasında yer alıyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.