Kendi oyuncağını yapan çocuklardan tüketim çağına

Anadolu Federasyonu, Hür Akademisyenler Derneği ile Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği iş birliğinde çocuklara yönelik ortak çalışmalar yapıyor. Dernek üyeleri ise genellikle üniversite hocalarından oluşuyor.

Kendi oyuncağını yapan çocuklardan tüketim çağına
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

2005 yılında kurulan ve uzun yıllar Keçiören Belediyesi ile çalıştıktan sonra 5 yıldır Ankara Ulus’taki tarihi binada atölye çalışmaları düzenleyen Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği, çocukların yeteneklerini geliştiriyor.

Eğitimin sadece okulda değil, yaşamın her aşamasında olduğuna dikkati çeken Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özcan Kars, anadolugazete.com.tr’ye dernekte yürütülen projeleri anlattı. Ailelere çocuklarını Ulus bölgesine getirme imkânı tanıyan atölyelerin, aynı zamanda ailelere ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti de sunduğunu belirten Kars, “Üstün zekalı ve yetenekli çocukların ailelerinin bilgi ve tecrübe ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet veriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 6 bin çocuğa dokunarak, 8 yıl içinde çocukların gelişimine katkı sağlandı. Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği olarak sosyal medya üzerinden pek çok aileyi çocuklarına dokunan etkileşimlerle buluşturuyoruz. Çocukları ve aileleri yaşamın her alanında tutarak, Maslow’un ihtiyaçlar hierarşisindeki ‘kendini gerçekleştirme’ ihtiyacına odaklanıyoruz. Ayrıca 10 yıldır bu alanda deneyimli hocalar ve öğretmenlerle çalışılarak, çocukların kendilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için fırsatlar oluşturuluyor” dedi.

untitled-1-002.jpg

TEKNOLOJİYİ ÜRETME BECERİSİ KAZANDIRMA

Dr. Özcan Kars, akıl oyunları tasarlamayı öğreten atölyelerde, çocukların oyuncağını tasarlamasından, yapmasına ve oynamasına kadar süren bir süreci desteklediğini, ayrıca robotik kodlama atölyeleri ile çocukların, mekanik bilgilerini yazılıma dönüştürerek teknolojiyi üretme becerisi kazandıklarını ifade etti.

“Son 20 yılda veliler olarak çocukların eğlence ihtiyacını karşılamak için AVM’lerden hazır oyuncak satın almaya yöneldik. Bu, çocukların kendi elleriyle oyuncak yapma becerilerinin gelişmesini engelledi” diyen Kars, şöyle devam etti:

1.jpg

ÇOCUĞU ZORLAMAK DOĞRU DEĞİL…

“Anadolu’da bundan 30 yıl öncesine geri gittiğimizde her çocuk kendi oyuncaklarını yapardı. Örneğin, telden arabalar yaparak yarışmalar yaparlardı. Ya da eski çıkan bilyelerle tekerlek yaparak yine yarışmalar yaparlardı. Günümüzde ise çocuklar, hazır oyuncaklarla yetiniyor. Bu durum, çocukların yaratıcılıklarını ve problem çözme becerilerini geliştirmelerini olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Kars, “Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği olarak, çocukları sadece tüketiciler olmaktan çıkarıp, bilgi üreticisi olarak yetişmelerini hedefliyoruz. Onların sevmedikleri, istemedikleri bir alanda okutmak ve bu işi meslek edinmeye zorlamak aslında onlara yapabileceğimiz en büyük kötülük olur. Doktorluk yapmak istemeyen bir kişinin zorla doktorluk yapması, öğretmenlik yapmak istemeyen bir gencin öğretmen olarak mezun olması kadar hoş olmayan bir durum yoktur” ifadelerini kullandı.

2.jpg

GENİŞ BİR YELPAZEDE YETENEKLER KEŞFEDİLİYOR

Dernek bünyesinde robotik, yazılım kodlama, güzel sanatlar ve akıl oyunları atölyelerinin de yer aldığını, bu atölyelerde çocuklar, strateji oyunlarından resim yapımına kadar geniş bir yelpazede kendi yeteneklerini keşfetme ve tasarlama fırsatı bulduklarını söyleyen Kars, “Çocuklarımıza teknoloji ve bilişim dünyasında sadece tüketici değil, aynı zamanda üretici olmalarına odaklanarak geleceğin liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

TAKIM ÇALIŞMASI, DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMAYI ÖĞRENME

Derneğin robotik, yazılım kodlama, güzel sanatlar ve akıl oyunları atölyelerinde çocuklar, kendi yeteneklerini keşfederken aynı zamanda takım çalışması, dayanışma ve yardımlaşma duygularını geliştirdiklerini söyleyen Özcan Kars, atölye maliyetlerinin gönüllü katkılarla karşılanmasıyla ayakta durmaya çalıştığını belirterek, pandemi sonrası sivil toplum örgütlerinin yaşadığı zorluklar da dikkat çekti. Kars, çocukların ücretsiz hizmetler alarak eğitimin değersizleştirilmemesinin altını çizerek, ailelerin, çocuklarını desteklemek adına gönüllü katkılarda bulunmalarını teşvik etti.

Çocuk Yetenek Atölyeleri, cumartesi günleri saat 10.00-12.30 arasında proje kapsamında faaliyet gösteriyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.