Konkordato başvurularında rekor başvuru!

2023 yılı, iş dünyası için büyük zorlukların yaşandığı bir dönem olarak kaydedildi. Finansal koşullardaki olumsuzluklar nedeniyle birçok işletme mali sıkıntılarla karşılaştı.

Konkordato başvurularında rekor başvuru!
Yayınlanma:

2023 yılında konkordato başvurularında dikkate değer bir artış gözlemlendi ve 519 şirket bu yönteme başvurdu. Aynı dönemde tasfiye edilen şirketlerin sayısında ise yüzde 28'lik bir artış yaşandı.

Ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan'ın aktardığına göre, geçen yılın 11 ayında yaklaşık 20 bin firma kepenk kapattı ve tasfiye başvurularında yüzde 27,5'lik bir artış görüldü. Konkordato için geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 519'a ulaşırken kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 352 oldu. 408 firma için konkordato talebi reddedilirken 65 firma iflas etti.

Riskin en yüksek olduğu sektörler inşaat ve tekstil olarak öne çıkarken, inşaat sektörü 45 dosya ile ilk sırada yer aldı; tekstil 43, mobilya ise 16 dosya ile izledi. Ayrıca AVM, enerji, gıda, sağlık hizmetleri, otelcilik, ambalaj, metal ürün imalatı ve medikal ürünler sektörleri de dikkat çeken artışlar yaşadı.

Sektör temsilcilerine göre, ortalama konkordato sürecinin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL. Bu yüksek maliyet, birçok firma için caydırıcı oluyor ve işletmeler alternatif yollara başvuruyor.

Geçen yılın 11 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 7,3 azalırken kapanan şirket sayısı yüzde 7,2 artarak 19 bin 931'e ulaştı. Şahıs şirketleri açısından ise durum daha dramatikti; kurulan şahıs firması sayısı yüzde 24,9 düşerken, kapananların sayısı yüzde 44 arttı.

Kapanan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığında, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı ilk sırada yer aldı. İmalat ve inşaat sektörleri de kapanan şirket sayısında önemli artışlar gösterdi. Önemli şirketler arasında, Emek Kumaş ve Göktekin Enerji gibi büyük firmaların da konkordato sürecine girdiği gözlendi. İnşaat sektöründeki Güçlü Çelik ve Forum AVM gibi büyük işletmeler de konkordato başvurusu yaparak etkilendi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.