Lenf nodu nedir? Lenf nodu neden şişer?

Lenf bezleri, bağışıklık sisteminin önemli bir parçası. Vücudun her yerinde bulunuyorlar ve lenf sıvısını filtreler ve vücudu enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olurlar. Peki, Lenf nodu nedir? Lenf nodu neden şişer? İşte detaylar…

Lenf nodu nedir? Lenf nodu neden şişer?
Yayınlanma:

Lenf bezleri, fasulye veya böbrek şeklinde küçük, yumuşak dokular olarak biliniyor. Yaklaşık 500-600 lenf bezi mevcut. Boğaz, koltuk altı, kasık ve karın gibi vücudun çeşitli yerlerinde gruplar halinde bulunuyorlar.

Lenf bezleri, lenf sıvısını filtrelemek için lenfositler adı verilen beyaz kan hücreleri içeriyor. Lenfositler, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan özel hücreler olarak tanımlanıyor. Lenf bezleri, enfeksiyonu tespit ettiğinde şişiyor.

LENF BEZLERİ NEDEN ŞİŞER?

Lenf bezlerinin şişmesinin birçok nedeni olabilir.

Enfeksiyon: Lenf bezleri, enfeksiyonla savaşırken şişer. Bu, bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonları gibi herhangi bir enfeksiyon olabilir.

leno.jpg

Kanser: Lenf bezleri, kanser hücrelerini de yakalayabilir ve yok edebilir. Bu, lenfoma adı verilen bir kanser türünde olabilir.

İlaç reaksiyonu: Bazı ilaçlar, lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

Otoimmün hastalık: Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi hücrelerine saldırmasına neden olur. Bu, lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir.

Travma: Lenf bezleri, travma nedeniyle de şişebilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.