Macaristan'dan çok kritik karar: 'Mülteci referandumu'

Macar Parlamentosu, AB'nin zorunlu mülteci kotası uygulamasını referanduma götürme kararı aldı. Kamuoyu yoklamalarına göre hükümetin 'Mültecilere hayır' politikası, halkın yaklaşık 3'te 2'si tarafından destekleniyor. AB ülkelerinin tek başlarına buna benz

Macaristan'dan çok kritik karar: 'Mülteci referandumu'
Yayınlanma:
Güncelleme:

Hükümet, Avrupa Birliği'nin üye ülkeler için öngördüğü "zorunlu kota" uygulamasını ulusal egemenlik haklarına yapılan bir müdahale olarak algılıyor ve egemenlik haklarından feragat etmenin ancak referandum yoluyla halktan alınacak yetkiyle mümkün olacağını savunuyor.

HALKIN 3'TE 2'Sİ HÜKÜMETİN 'MÜLTECİ İSTEMİYORUZ' TAVRINI DESTEKLİYOR


Eylül sonlarında ya da ekim başlarında referanduma gidilecek ve hükümet halka "tek bir mülteci bile istemiyoruz" tavrını onaylatacak.

Kamuoyu yoklamalarına göre hükümetin "mültecilere hayır" politikası, halkın yaklaşık üçte ikisi tarafından destekleniyor.

REFERANDUM KARARI AB İÇİNDE CİDDİ TEDİRGİNLİK YARATTI

Öte yandan, Macaristan'ın mülteciler konusunda referandum kararı alması Avrupa Birliği içinde ciddi tedirginlik yaratıyor.

ÜLKELERİN KENDİ BAŞLARINA VETO ETME HAKKI YOK AMA...


Şu an yürürlükte olan Avrupa Birliği mevzuatına göre, Brüksel tarafından alınan zorunlu mülteci kotası gibi kararların üye ülkeler nezdinde veto edilmesi şansı yok.

Yani mevzuata göre tüm üye ülkelerin bu tür kararları uygulaması gerek.

MACARLAR AÇIK BULDU: ÜLKEMİZİN ETNİK PARAMETRELERİ DEĞİŞİR


Ancak Macaristan hükümetinin "mülteci kabulü ülkede nüfus ve etnik parametreleri değiştireceği için bu bir egemenlik sorunudur ve halka sorulması gerekir" tezi Avrupa'da pek çok ülkede prim yapıyor. Özellikle Vişegrad ülkeleri tarafından da destekleniyor.

'MACARİSTAN REFERANDUMA GİDERSE AB'NİN SONU OLUR'


Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Eğer Macaristan bu konuda referanduma giderse bu AB'nin sonu olur, çünkü Macaristan örneğini takip edecek çok ülke biliyorum" açıklamasını yaptı.

Asserborn'un kaygısı Avrupa'da başka siyasetçiler tarafından da paylaşılıyor.

Buna göre böylesi bir referandum, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin doğrudan ihlali ve Avrupa'nın temel değerlerinden biri olan dayanışmanın reddi demek.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı'na göre Avrupa Birliği temel değerlerinin ihlaline izin veremez.

'SCHENGEN DAĞILIR'


Asserborn, "Bu durumda bugünkü Avrupa Birliği ve Schengen dağılır, istemeyen gider, ama kalanlar daha küçük ancak daha sıkı bir birlik oluştururlar" diyor.

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.