Milletvekillerinin 1 yıllık karnesi nasıl? En başarılı milletvekili kim? O isimler Ankara'nın "yüz akı" oldu

14 Mayıs 2023'te yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu sürede birçok milletvekili görevleri, sözleri veya eylemleriyle ön plana çıktı. Peki, bir yıllık sürede en başarılı milletvekilleri kimler oldu? Ankara milletvekillerinin durumu ne?

Milletvekillerinin 1 yıllık karnesi nasıl? En başarılı milletvekili kim? O isimler Ankara'nın "yüz akı" oldu
Yayınlanma:
Güncelleme:

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Mayıs 2023 seçimlerinin üzerinden bir yıl geçti. İçerisinde Ankara'dan da 36 milletvekili bulunan 28. Dönem TBMM Üyeleri'nin karnesi nasıl? Seçmenler, geride kalan bir yılda en başarılı milletvekili olarak kimleri görüyor?

Geçtiğimiz hafta MetroPOLL'ün en başarılı bakan araştırmasında Dışişleri Bakan Hakan Fidan ilk sırada yer almış, onu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya takip etmişti.

ORC Araştırma, "Mayıs 2023 - Mayıs 2024 Siyasi Durum Araştırması" raporunu kamuoyu ile paylaştı. Araştırmada 14 Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana "En başarılı milletvekilleri" soruldu.

Ankete katılanlara "Son 1 yılın en başarılı milletvekilleri kimdir? Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" soruları yöneltildi.

2-12 Mayıs tarihleri arasında 11 bin 600 kişi ile CATI yöntemiyle gerçekleştirilen ankette, ilk 15'e Ankara'dan iki milletvekili girebildi.

ANKARA MİLLETVEKİLLERİNİN DURUMU

11 bin 600 katılımcının "Son 1 yılın en başarılı milletvekilleri kimdir?" sorusuna verdiği cevaplara göre, CHP Mersin Milletvekili ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ilk sırada yer alırken, ikinci sırada ise AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek yer aldı. Listenin üçüncü sırasında CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, dördüncü sırada AK Parti Hatay Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, beşinci sırada ise CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba bulunuyor.

36 milletvekili bulunan Ankara'dan ise ilk 15'te sadece iki isim yer aldı. Listenin ikinci sırasında AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek yer alırken, ikinci isim ise sekizinci sırada yer alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu oldu. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek, gazetecilikten gelen ve televizyondaki programları ile tanınan isim. Zorlu ise Meral Akşener döneminde parti sözcülüğü görevinde bulunarak kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden biri olarak öne çıkıyor.

EN ÇOK HANGİ PARTİ MİLLETVEKİLLERİ BAŞARILI?

ORC'nin anketine göre ilk 15'te yer alan isimler ve partileri şöyle:

whatsapp-image-2024-05-15-at-17-11-40.jpeg

ORC'nin anketinde vatandaşlara "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da yöneltildi. Ankete katılanların tercihine göre yüzde 31,9 ile CHP birinci parti olurken, yüzde 31,5 ile AK Parti ikinci sırada yer alıyor. İki partiyi yüzde 11,5 ile MHP takip ediyor. Ankette dikkat çeken bir diğer parti ise Yeniden Refah Partisi oldu.

whatsapp-image-2024-05-15-at-17-11-40-1.jpeg

Yüzde 4,1 oy oranında görünen İYİ Parti'yi geride bırakan Yeniden Refah Partisi, yüzde 4,7 ile dördüncü parti konumuna yükselmiş durumda. DEM Parti ise yüzde 9,2 ile üçüncü parti konumunu koruyor.

Özgür Özel'in CHP Genel Başkanı seçilmesi ve ardından yerel seçim başarısı ile kamuoyunda izlediği uzlaşmacı politikanın anketlere yansıdığı görülüyor. AK Parti'deki erimenin ise teşkilatlar başta olmak üzere parti genel merkezindeki yenilenmelerle onarılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizin AK Parti'den ümidini kestiğini düşünenler yanılıyor." diyerek değişim mesajı vermeyi sürdürüyor.

 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.