MSB açıkladı: 59 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı, teröristlere karşı yürütülen operasyonlarla ilgili bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

MSB açıkladı: 59 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlanma:

Milli Savunma Bakanlığı, 22-23 Aralık tarihlerinde bölücü terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği sızma girişimi ve saldırılar sonucunda bölgede 59 teröristin etkisiz hâle getirildiğini açıkladı.

TOPLAM 71 HEDEF İMHA EDİLDİ

Bakanlık, bu olaylarla ilgili bir basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, 22-23 Aralık tarihlerindeki saldırılarda şehit olan askerlerin kahramanlıkla hainlere karşı durduklarını vurgulayarak, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile millete başsağlığı ve sabır dileklerini iletti.

Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekleştirilen hava harekâtları sonrasında, mağara, sığınak, barınak, petrol tesisi ve depolardan oluşan toplam 71 hedefin başarıyla imha edildiğini açıkladı. Aktürk, çatışmalar, ateş destek vasıtaları ve hava harekâtlarıyla bölgede toplam 59 teröristin etkisiz hâle getirildiğini belirterek, bu operasyonlar sonucunda yıl içinde toplamda 2 bin 201 teröristin etkisiz hâle getirildiğini ifade etti.

TERÖRLE MÜCADELEYE KARARLILIKLA DEVAM EDİLECEK

Aktürk, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesiyle gerçekleştirilen hava harekâtlarını Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi'nden yönettiğini belirtti ve Bakan Güler'in, 22-23 Aralık'ta teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırıların ardından düzenlenen hava harekâtlarını koordine ettiğini, bölgeye giderek şehitlerin uğurlama törenlerine katıldığını ve saldırılarda yaralanan personeli hastanede ziyaret ettiğini ifade etti. Güler'in, Şırnak ve Hakkâri'deki askeri birimleri ziyaret edip operasyonlarla ilgili talimatlar verdiğini söyleyen Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelesine kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.

ÇOK SAYIDA TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Aktürk, Terörle Mücadelede Yeni Güvenlik Konsepti çerçevesinde 2019'da başlatılan "Pençe" serisi operasyonlarının Irak'ın kuzeyindeki terör tehditlerini kaynağında bertaraf etmeyi hedeflediğini belirtti. Pençe operasyonları kapsamında çok sayıda teröristin etkisiz hâle getirildiğini ve terör örgütüne ağır darbe indirildiğini ifade eden Aktürk, Hakurk'tan başlayan Pençe-1 operasyonunun, Pençe-2 ve Pençe-3 operasyonlarıyla genişletildiğini, ardından Pençe-Kaplan, Pençe-Şimşek, Pençe-Yıldırım ve Pençe Kilit operasyonlarıyla terör örgütü üzerindeki baskının arttığını vurguladı. Bu operasyonlarla toplamda 2 bin 453 kilometrekarelik alan kontrol edilerek Irak hududunun ileriden kontrolü sağlandı, terör örgütünün hareket serbestisi engellendi. Operasyonlar sonucunda bin 655 terörist etkisiz hâle getirilirken, 4 bin 999 mayın ve el yapımı patlayıcı imha edildi, 2 bin 472 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi, 2 bin 934 silah ve yaklaşık 1 milyon 377 bin mühimmat ele geçirildi.

OPERASYONLAR MEŞRU MÜDAFAA HAKLARI DOĞRULTUSUNDA YAPILIYOR

Aktürk, Asos ve Kandil gibi terör yuvalarına yönelik operasyonlara vurgu yaparak, bu operasyonların planlı ve ani hava harekâtlarıyla sınırlardan yaklaşık 150 kilometre derinlikte icra edildiğini belirtti. Terör yuvalarındaki terörist barınaklarının yerle bir edildiğini ve sınırların ve vatandaşların güvenliğinin sağlandığını ifade etti. Ayrıca, Suriye ve Irak'taki operasyonların, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda komşuların egemenlik haklarına ve toprak bütünlüğüne saygılı olarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Operasyonlarda masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıkların ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığını söyledi. Tek hedeflerinin teröristler olduğunu ve PKK/KCK, PYD/YPG ve DEAŞ'ın Suriye ve Irak'taki tüm unsurlarının meşru hedefleri olduğunu belirtti.

RESMİ AÇIKLAMALARA İTİBAR EDİLMESİ GEREKİYOR

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şehit ve yaralı personel durumlarında, mevzuat çerçevesinde hareket ettiğini belirtti. Şehit ailelerinin bilgilendirilmesi için sağlık personeli dahil bir heyetin görevlendirildiğini, bu heyet aracılığıyla ailelere sağlıklı bilgi verildiğini ifade etti. Şehit haberlerinin, ailesine haber verilmeden ve resmi açıklama yapılmadan basın veya diğer kişilere bilgi verilmemesinin esas olduğunu vurguladı. Olayın tüm süreçlerinin tamamlanmasının ardından kamuoyuna resmi açıklama yapıldığını belirtti. Ayrıca, asker aileleri başta olmak üzere milletin duyarlılığı göz önüne alınarak, bu konuda bilgi, haber ve görsel paylaşım yapılmamasını, terör örgütünün kara propagandasına ve dezenformasyonuna fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Bilinçli ve sorumlu hareket edilmesi, resmi açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayarak, teröre ve teröristlere fayda sağlayacak tutum ve davranışlardan kaçınılması çağrısında bulundu.

496 TACİZ VE SALDIRI KARŞILIK BULDU

Aktürk, Suriye'deki harekat alanlarında oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimlerinin devam ettiğini belirterek, yıl içinde birliklere yönelik 496 taciz ve saldırının karşılık bulduğunu ve bu çerçevede 27'si son bir haftada olmak üzere toplamda bin 502 teröristin etkisiz hâle getirildiğini açıkladı.

Aktürk, sınır hattının Cumhuriyet tarihinin en yoğun ve etkin tedbirleri ile korunduğunu belirterek, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 138 şahsın yakalandığını ve bunlardan 5'inin FETÖ, 1'inin PKK/YPG ve 1'inin DEAŞ üyesi olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu süreçte hududu geçemeden engellenen kişi sayısının 3,321 olduğunu ve yıl içinde toplamda 13,640 kişinin yakalandığını bildirdi. Bu yakalanan kişiler arasında 420'sinin FETÖ mensubu olmak üzere toplamda 605 terör örgütü mensubunun kolluk kuvvetlerine teslim edildiğini aktardı. Ayrıca, son bir hafta içinde gerçekleştirilen operasyonlarda yaklaşık 34 kilogram uyuşturucunun ele geçirildiğini belirtti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum