Öğrencilere kanser semineri

HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle kanser eğitimlerine başladı.

Öğrencilere kanser semineri
Yayınlanma:
Güncelleme:

HASVAK Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle kanser eğitimlerine başladı. HASVAK “Kanser Bilgilendirme ve Farkındalık Toplantıları”nın ilki, öğrencilerle yapıldı. Kanser ve kanserden korunma gibi konuların anlatıldığı toplantıda, öğrenciler merak ettiklerini de sordu.

KANSERİ YENEREK BUGÜNLERE GELDİM

Darüşşifa Eğitim Kurumları’nda gerçekleştirilen kanser toplantılarının ilkinde konuşan HASVAK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Engin Öztürk, kanseri yenerek bugünlere geldiğini anlattı. Kendi çocukluğunda kanserin bu kadar yaygın bilinmediğini ve kanser konusunda eğitimlerin verilmediğini dile getiren Öztürk, “Küçük yaştan itibaren kanser ve kanserden korunmanın yöntemlerini bilseydim, belki de hayatımda kanser olmayacaktı. Daha önce verdiğimiz eğitimlerde öğrendiklerimden sonra kendi kanserimi kendim buldum. O yüzden bu eğitimler çok önemli” diye konuştu.

hasvak-1.jpg

YILDA 14 MİLYON İNSAN KANSERE YAKALANIYOR

Daha sonra Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Sorumlusu Dr. İskender Kög, öğrencilere Kanser, Kanserden Korunma ve Tarama Testleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Her yıl dünyada yaklaşık 14 milyon kişinin kansere yakalandığını kaydeden Kög, “Yaklaşık 8 milyon kişinin de bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi. 2015 verilerine göre Ankara’da yaklaşık 15 bin kanser vakasına rastlanıldığını” söyleyen Kög, “Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise en çok meme kanseri teşhisinin konulduğuna” dikkat çekti.

BULGULARA DİKKAT

“Kanserin genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneşe maruz kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, hava kirliliği ve yağlı besin tüketimi gibi nedenlere bağlı ortaya çıktığını” kaydeden Kög, “Genetik yatkınlık dışında diğer nedenlerin kişinin kontrolünde olduğuna dikkat çekti. İyileşmeyen yaralar, organlarda elle hissedilen şişkinlik ve sertlikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, benlerde belirgin değişiklik, uzun süre ses kısıklığı ve öksürük gibi bulguların kanserin belirtileri olabileceğini” ifade eden Kög, beslenme önerilerinde de bulundu.

LİFLİ ZENGİN BESİNLERİ TERCİH ETEMELİSİNİZ

Kırmızı etten fazla tavuk, balık, kuru baklagiller tüketilmesi gerektiğini dile getiren Kög, “Çavdar, kepek, yulaf gibi liften zengin besinleri tercih edin. Yağsız beslenmeye özen gösterin, kızartmaktansa yemekleri haşlamayı veya buharda pişirmeye tercih edin” şeklinde konuştu. Sigaranın birçok hastalığa neden olduğunu belirten Kög, akciğer kanserinin yüzde 90’nına sigaranın sebep olduğunu anlattı. Sigaranın akciğerin yanı sıra, dudak, ağız içi, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane kanserine de yol açtığını belirten Kög, öğrencilere önemli uyarılarda bulundu. Kanser eğitiminin ikincisi ise, ertesi gün Darüşşifa Eğitim Kurumları velilerine verildi. HASVAK Sağlık Bakanlığı işbirliğindeki kanser eğitimleri yıl boyunca devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.