Pestisit sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni bir araştırmanın açıklamasında bulundu. Araştırmaya göre, yüksek oranda pestisite maruz kalmak Parkinson hastalığı riskinin artışına ve hastalığın ilerlemesine sebep oluyor.

Pestisit sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Prof. Dr. Güner Sönmez, pestisit tüketimi ile ilgili paylaşımında şu açıklamalarda bulundu: “Yüksek oranda pestisite maruz kalmak (Belirli bir gen varyantını taşıyanlarda) parkinson hastalığı riskinin artışına ve hastalığın ilerlemesine katkıda bulunuyor.”

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilmek üzere yola çıkan limonların geri çevrilerek iade edilmesini de hatırlatan Sönmez, “Ülkemizden yurtdışına gönderilen ürünlerde sık sık yüksek oranda pestisit saptanıp iade ediliyor. Bu araştırma pamuk toplayan tarım işçilerinde yapılmış ve 68 çeşit pestisit değerlendirilmiş. Tarım sektöründe pestisit konusunun denetlenmesi çok önemli.” tavsiyelerinde bulundu.

“İHRAÇTAN DÖNEN LİMONLAR PESTİSİT TEHLİKESİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI”

İnside Eat Türkiye, ihraçtan dönen limonlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına şu çağrıda bulunmuştu: “Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Uyarı Sisteminden (RASFF) yapılan bildirime göre Türkiye'den Bulgaristan'a ihraç edilen limonlar yüksek oranda pestisit tespiti üzerine sınırdan geri çevrilerek iade edildi. Ürünlerde izin verilen sınırın 5 katı Imazalil tespit edildi.”

PESTİSİT NEDİR? NEDEN ZARARLIDIR?

Pestisitler, zararlı organizmaları kontrol etmek veya yok etmek için kullanılan kimyasal maddelerdir. Bu maddeler, tarımsal ürünlerin zararlılarına karşı kullanıldığı gibi, evlerde, işyerlerinde ve sağlık kuruluşlarında da kullanılabilir. Ancak, yanlış kullanımı veya aşırı maruz kalma sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Pestisitler solunum yolu, cilt teması veya gıda yoluyla vücuda girebilir ve zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara veya uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, pestisitlerin dikkatli bir şekilde kullanılması ve uygulanması önemlidir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.