Prof. Dr. Fahrettin Öztürk: ''İlklerin insanı Mehmet Fesa''

TEI Yönetim Kurulu Başkanı, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Müh. Böl. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Öztürk son yazısında Osmanlı’nın ve cumhuriyetin ilk pilotlarından Mehmet Fesa Evrensev’i kaleme aldı.

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk: ''İlklerin insanı Mehmet Fesa''
Yayınlanma:

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, haber.aero adlı internet sitesinde yayımlanan makalesinde, ''Mehmet Fesa Türk Hava Kuvvetlerinin 1 numaralı savaş pilotu brövesine sahiptir.'' diyerek, ''İlklerin insanı olarak Türk Hava Yollarının ilk genel müdürü olma şerefine nail olmuştur. Bu üstün havacı 73 yıllık hayatına birçok başarıyı sığdırmış, Türk havacılığında çok önemli adımların atılmasına öncülük etmiştir. Buradaki ince nokta şudur ki bizim tarihimizde de ilklere imza atan birçok başarılı insan vardır. Türk gençliği bu şahsiyetleri tanımalı ve örnek almalıdır.'' dedi.

Öztürk, ''Fesa Bey yurda dönmesinin hemen ardından, Balkan Savaşı’nda birtakım uçuş görevleri ve aynı zamanda filo komutanlığı da yaptı. Savaş sonrasında Hava Kuvvetlerinin ilk kol uçuşu Fesa Bey liderliğinde, Fazıl ve Fethi Beylerden oluşan bir ekip ile 1913’te Yeşilköy-Edirne, Edirne-Yeşilköy arasında gerçekleştirildi. Ayrıca Fesa Bey’in Yeşilköy’de kurulan uçuş okulunda başöğretmen olarak yeni pilotların yetiştirilmesinde önemli hizmetleri oldu.'' önemli ismin hikayesini anlattı.

Yazının tamamı için tıklayın...

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.