Sakarya Destanı’nda 6.gün (28 Ağustos 1921)

28 Ağustos’ta genel saldırıyı sürdüren Yunan birlikleri, Çal Dağı doğrultusunda ilerlediyse de 61’inci ve 5’inci Kafkas Tümenleri tarafından püskürtüldü.

Sakarya Destanı’nda 6.gün (28 Ağustos 1921)
Yayınlanma:

Tüm cephelerde Yunan taarruzları devam etti. 2’nci Kolordu kuşatmaya çalıştıkça Türk kuvvetleri karşısına dikiliyordu. Batıda Yunan 7’nci Tümeni Beştepeler ve Velidede Tepe’ye taarruz etti, bir kısmını ele geçirdi. Ancak taarruzları durduruldu.

KAYDIRILAN BİRLİKLER TEHLİKE OLUŞTURUYORDU

Bugün de Polatlı’nın hemen batısında, demiryolu bölgesindeki Albay Platis'in 7’nci Tümeni, yine sabahın ilk saatlerinde taarruza başlamış, 17’nci Türk Tümeni’ne yüklenerek Beştepeler'i, Velidede Tepeleri'nin bir kısmını, öğleden sonra sıklet merkezini kuzeye kaydırıp 1’nci Türk Tümeni’ne çullanarak Ezineli Çiftliği bölgesini ele geçirmişti.

sakarya-savasi4.png

Mürettep Kolordu, cephedeki iki tümenden başka, kuzeydeki 1’inci Süvari Tümeni’nin bir kısmını ve cephe komutanlığınca emrine verilen 49’uncu Piyade Alayı’nı da kullanmasına rağmen düşmanı durdurmağa bir türlü muvaffak olamıyor, cephe her gün biraz daha doğuya doğru geriliyor ve güneydeki (Haymana bölgesi) asıl kuvvetlerin gerisini tehdit eden bir tehlike halini alıyordu. Eğer Polatlı bölgesindeki düşman kuvvetleri ilerlemiş olsalardı, Toydemir- Çaldağı bölgesindeki kuvvetlerimiz çevrilip kötü sonuçlara neden olabilirdi.

Tehdit altındaki birliklerin zor durumunu gidermek için birlikler kaydırılıyordu. Kaydırılan birliklerin yerlerini dolduracak birlik olmadığından boşluklar oluşuyor ve bu boşluklar başka bir tehlike yaratıyordu.

kurtulus-savasi-76.png

“SON ERE KADAR SAVUNULACAKTIR”

Akşama doğru 2’nci Yunan Tümeni’nin bu gruplar arasında meydana gelen bir boşluğa yönelttiği taarruz, büyük bir tehlike yarattı. Bunun üzerine, Cephe Komutanı İsmet Paşa'nın saat 19.30'da gönderdiği emir, sert bir uyarı havasındaydı.

Saat 22.30'da, komşu ‘3’üncü Grup’un gerilemesi üzerine, ona uyarak cephesini biraz geriye almayı öneren 2’nci Grup Komutanı Albay Selahattin Adil'e Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa'nın verdiği cevap şöyleydi: “3’üncü Grup cephesindeki durum, 2’nci Grubun da mevzilerini değiştirmesini gerektirecek önemde değildir. Baş Komutanlığın son emri ile de açıklandığı gibi, cephe son ere kadar adım adım savunulacaktır. Savunmaya sükûnet ve metanetle devam edilmelidir.’’

POLATLI İNLER’DE YUNAN YARALI 20 BİNE ÇIKTI

Türk süvarilerinin 10 kamyonluk bir ikmal konvoyunu yakalamaları, Yunan cephane programını alt üst etmişti. Yunan 2’nci Kolordu Komutanı Andrea’nın güncesi: “Benzinsizlikten ambulansları öküzler çekiyor.’’

Yunan kayıpları da artmıştır. Harpten sonra yayınlanan Yunan belgelerine göre, İnlerkatrancı'daki Yunan gezici hastanesinde yaralı sayısı bugün akşam daha da kabarmış ve 20 bini bulmuştu.

dsc07564.png

Bugünkü Yunan resmi bildirisi şöyleydi: “Sangarios (Sakarya) Savaşı şiddetle devam ediyor. Sangarios'u ve Gordium (Yassıhöyük) güneyini aşmış olan kuvvetlerimiz, Polatlı yönünde toprak kazanmışlardır. Yıldızdağ'dan Sabanca'ya dek tahkim edilmiş hatta karşı savaş devam ediyor. Merkezde şiddetli vuruşmalardan sonra düşmanı güçlü mevzilerinden başarıyla sökmüş olan kuvvetlerimiz, kuzeye doğru 10 kilometre ilerlemişlerdir. Ordumuz, sağ kanatta şiddetli çarpışmalarla ilerleyip Kaleköy yakınındaki tahkim edilmiş tepeleri ele geçirmiştir.’’

Yunan Ordusu vatanımızda adım adım ilerlerken bu millet ise elinde avucunda ne varsa ortaya koyarak sabırla ve inançla vatanını savunmaya çalışıyordu.

Kadim Koç
Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Koordinatörü

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum