Savaş suçu nedir? Hangi saldırılar savaş suçu sayılır? Savaş suçu ne anlama gelir? Savaş suçu işleyen ülkeler?

Savaş suçu tanımı, son günlerde acımasızca sivillere saldırıların dozunu arttıran İsrail’in Filistin ve Gazze’ye karşı tutumu sonrası tekrar sıkça kullanılır hale geldi. Vatandaşlar savaş suçu ne demek diye merak ederken aynı zamanda daha önce savaş suçu işleyen ülkeleri ve yaşanan saldırıları araştırıyor.

Savaş suçu nedir? Hangi saldırılar savaş suçu sayılır? Savaş suçu ne anlama gelir? Savaş suçu işleyen ülkeler?
Yayınlanma:

Savaş suçları, uluslararası hukuka aykırılık anlamına gelir ve savaşta uygulanan gayrimeşru yöntemleri içerir. Savaş suçu, çatışma esnasında kabul edilmiş prosedürlerin ve kuralların çiğnenmesini, uluslararası hukuka aykırı olarak çatışma sırasında işlenen ciddi suçları ifade eder. Bu tür suçlar, insan haklarına ve insani hukuka aykırılık içerir. Savaş suçları, savaşta sivil vatandaşları, esirleri ve savaşçıları korumayı amaçlayan uluslararası anlaşmaları ve anlaşmaları yapan kişileri de hedef alır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Uluslararası Ceza Mahkemesi hangi saldırının savaş suçu olarak kabul edilip edilmeyeceğini aktarır.

SAVAŞ SUÇU ÖRNEKLERİ

İkinci Dünya savaşında Nazi Almanyası'nın ve Sovyet Rusya’nın bazı saldırıları ve ABDnin Japonya’ya attığı atom bombası hiç şüphesiz savaş suçları arasına giren saldırılar. Son günlerde tırmanan İsrail Filistin geriliminde İsrail’in sivil halka özellikle de zor durumdaki insanlara, çocuklara ve kadınlara karşı acımasız saldırıları ve bu saldırıların üstüne binlerce masumun hayatta kalma mücadelesi verdiği bir hastaneye yaptığı hava saldırısı da savaş suçu kapsamına giren son saldırı olabilir. Acımasız insanoğlu ne savaşa ne de savaşta dahi suç işlemeye engel olabiliyor.

Savaş suçları genellikle şunları içerir:

Sivillere Saldırı: Sivillerin kasıtlı olarak hedef alınması veya korunmasız sivillere yönelik saldırılar, savaş suçu olarak kabul edilir.

İşkence ve Kötü Muamele: Savaş esirlerine veya sivillere yönelik şiddet, kötü muamele veya insanlık dışı muamele, savaş suçlarının bir parçasıdır.

Rehin Alma: Savaş sırasında sivillerin veya savaş esirlerinin rehin alınması, sava

Sağlık Çalışanlarına ve Tesislerine Saldırı: Hastaneler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarına karşı kasıtlı saldırılar veya sağlık t

Kimyasal, Biyolojik veya Nükleer Silah Kullanımı : Kimyasal, biyolojik veya nükleer silahların kullanılması, savaş suçu olarak kabul edilir ve uluslararası toplum tarafından büyük bir endişe kaynağı

Kültürel Mirası Tahrip: Tarihi ve kültürel eserlere yönelik kasıtlı tahribat veya yağma, savaş suçlarının bir parçasıdır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.