Seçim bitti piyasa düzelmedi

Uzun süredir ekonominin geri plana itilmesi sebebiyle piyasalarda yaşanan büyük durgunluk esnafı vurdu.

Seçim bitti piyasa düzelmedi
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÜST BAŞLIK

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SONRASI ANKARA ESNAFININ NABZINI TUTTUK

Uzun süredir ekonominin geri plana itilmesi sebebiyle piyasalarda yaşanan büyük durgunluk esnafı vurdu. 24 Haziran seçimlerinden önce başlayan ekonomide ki sıkıntılar hala devam ediyor. Önce döviz kurunun yükselmesi, ardından havaların ısınmasıyla boşalan Ankara’daki ekonomik sıkıntı had safhaya çıkmış durumda.

Ankaralı esnafa bir dokunduk bin ah işittik. Sebebi ise malum ekonomik belirsizlik. 24 Haziran seçimleri öncesi döviz kurlarında ki artışlar, benzinin zamlanması ve sebze meyve fiyatlarında ki artışları vatandaşı tedirgin etse de çözümün 24 Haziran sonrası olduğu düşünülmekteydi. Bizde Anadolu Gazetesi olarak sokağın nabzını tuttuk. Taksi şoföründen, manavına, mobilyacıdan, oto tamircisine kadar bir çok esnafın kapısını çalarak seçimler sonrası piyasada ki durgunluğun sebebini sizler için araştırdık. Esnaflarla yaptığımız söyleşiler sonucu herkesin ortak tepkisi doların kurunun artışı ve paranın bankalarda dönmesi oldu. Yetkililerden biran önce bu durumla ilgili yardım bekleyen vatandaşlar piyasanın böyle devam etmesi kepenk kapatmaya kadar gidilebileceğini ifade ettiler.

esnaflar.jpg

DEVLETTEN TEK RİCAM BENZİNE MAZOTA ZAM YAPILMASIN

İskitler Taksi durağı şoförlerinden Ahmet Tetik’in taksici esnafı olarak yaptığı açıklamada “Eskiden belli yerlere dolmuş yoktu, işler daha iyiydi, devletten tek ricam var ya benzine mazota zam koymasın biz taksimetreye zaten zam istemiyoruz. Bir indirim yapsınlar benzine, taksimetre de dursun fazla müşteri alalım sürümden kazanalım önce benzine zam koyup sonrada taksimetreye de zam koymanın anlamı yok İstanbul Ankara’da 15000 bin kayıtlı taksi var 10000 de kaçak var, benzine zam olmasın vergiler sigortalar düşsün bu sene vergiyi düşürdüler ama sigortaya zam olacakmış deniyor, ötv de arttı. Biz bu sorunlarımızı Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası seçiminde, toplantılarında da dile getirdik onlarda bir yönden haklı, bizde haklıyız, cemiyet itiraz edebilir Ukome kararlarını çıkarmayabilir. İnsanlar 4 kişi dolmuş yerine taksiye binse 1 TL fark eder 1 TL’ye rahat rahat seyahat ederler. Dolmuş güzergahı değiştirene kadar 8000 taksinin 3000 tanesini taksi dolmuş yapsınlar bu iş resmiyet kazansın dolmuşçularla biz birde o zaman rekabet edelim, dolmuş halk otobüsü taksi aynı vergileri ödüyor”ifadelerini kullandı.

ekonomiankara.jpg

DOLAR TİCARET YAPAN HERKESİ ETKİLEDİ

Market Sahibi Ali Öztemel piyasadaki durgunluktan şikayetçi, durgunluğun seçimden önce de olduğunu söyleyen Öztemel “Piyasa zaten durgundu, seçim oldu okullar tatil oldu her sene böyle, seçimlerden sonra piyasa canlanır diye bekliyorduk olmadı öncesi neyse hala aynı, hala durgun. Dolar ticaret yapan herkesi etkiledi” dedi.

MECBUREN İŞÇİLİKTEN KISIYORUZ

Oto Tamir Ustası Coşkun Kılınçarslan özellikle ramazanda düşüşe geçen işlerin bayram öncesi ve seçim sonrası biraz açıldığını fakat hala yeterince canlı olmadığını söyledi, Şehrin en fazla dörtte birinin tatile gittiğini söyleyen Coşkun Usta “Bu kadar araba sayısına iş çok az, tüm esnafın durumu aynı, gün günü tutmuyor bir gün iki bir gün üç müşteri geliyor bazı günler hiç gelmiyor, boş geçen günler çok oluyor, boş demek zarar demek” diye konuştu. Doların işleri üzerinde etkisini anlatan Coşkun Usta “ Müşteri soruyor zam niye geldi diye zam geldi çünkü dolar arttı. 50 TL’lik malzeme 60 70 TL oldu, biz de müşteriye mecburen bu şekilde yansıtıyoruz. Parçaların fiyatı üçte iki oranında arttı ama işçiliklerde bir artış yok. Devamlı müşteriye iş yaparken malzemeden kısmamız mümkün olmadığı için mecburen

EN GÜZEL İŞİ BANKALAR YAPIYOR

Halı Mobilya dükkanı olan Hasan Kaya piyasadaki özellikle son 2 aydaki durgunluğun altını çizdi, dördüncü beşinci ve altıncı ayların Mobilyacılıkta en önemli aylar olduğunu söyleyen Kaya işlerin beklentiyi karşılamadığını sözlerine ekledi. Seçim gibi büyük olayların piyasaya etkisini vurgulayan Kaya “Seçim piyasayı kötü etkiledi, umutluyduk ama piyasa hala aynı, tatillerden ötürü değil bu durgunluk tatil daha kurbandan sonra olur, mesele piyasada paranın dönmemesi piyasada para yok ama bankalarda var en güzel işi onlar yapıyor, esnaf kan ağlıyor” dedi.

PARA BANKALARDA DEĞİL ESNAFLAR ARASI DOLAŞSIN

Doların etkisi hakkında da yorum yapan Kaya “Doların büyük etkisi var son 45 günde 3 kere zam oldu bire aldığımız ürün beş altı oldu toptancı için de durum aynı çünkü her şey ithal hammadde, sünger, yay, demir, sunta dışardan geliyor, Türkiye de bunlar üretilmiyor ama üretilebilir Türklerin yapamayacağı iş yok ama imkan da yok, fabrika ve üretim de yok, çiftçilik ticaret hep aynı, bir sene önce 1100 TL ye aldığım koltuk şimdi 2500 TL oldu. Bu gidişatın düzelmesi için para bankalar arası değil esnaflar arası dolaşsın, esnaf kazanırsa herkes kazanır. Büyük iş merkezleri zaten iş yapıyor ama küçük esnaf her şeyden etkileniyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.