Sivas Divriği Hüma Hatun Sokağı'nda 12 kadın esnaf vatandaşa hizmet veriyor

Sivas Divriği'de yer alan Hüma Hatun Sokağı yalnızca 12 kadın esnafın hizmet verdiği bir sokak olarak dikkat çekiyor.

Sivas Divriği Hüma Hatun Sokağı'nda 12 kadın esnaf vatandaşa hizmet veriyor
Yayınlanma:

Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan Hüma Hatun Sokağı, 2019 yılında tamamlanan bir restorasyonun ardından hizmete açıldı. Sokak, Türkiye'de birçok açıdan ilk olma özelliği taşıyor, çünkü sadece kadın esnafların işlettiği bir alan olarak dikkat çekiyor.

KADIN İŞLETMECİLER AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYOR

Toplamda 12 kadın işletmeci tarafından yönetilen sokak, turistlerin ilgisini çekiyor. Dış cepheleri tarihi yapılara uygun bir şekilde kaplanan sokak, estetik ve tarih kokan bir atmosfer sunuyor. Kadın işletmeciler, ahilik kültürünü benimseyip yaşatmaya çalışıyor ve her pazartesi sabahı Bâciyân-ı Rum yemini okuyarak dükkânlarını açıyor. Sokak, hayvansal gıda, kuru gıda, hediyelik eşya, aşevi, taş fırın ekmeği gibi 12 farklı işletmeyi içinde barındırarak ilçe turizmine ve ekonomisine katkıda bulunuyor.

huma-hatun.jpg

TÜM ESNAF KADINLARDAN OLUŞUYOR

Dükkan işletmecisi Fatma Tepe Şeker, Hüma Hatun Sokağı'ndaki tüm esnafın kadınlardan oluştuğunu belirterek, sokakta 12 kadın esnafın çalıştığını ve iş yerlerinin bulunduğu bir alan olduğunu ifade etti. Sokağın Divriği ilçesinin tanıtımının yapıldığı bir yer olduğunu vurgulayan Şeker, Hüma Hatun'un 1800'lü yıllarda Divriği'de yaşamış bir hanımefendi olduğunu ve o zamanlarda bir vakıf kurduğunu söyledi. Dükkanların vakıf olarak işletildiğini belirten Şeker, buranın valilik tarafından restore edildiğini ve proje kapsamında 12 kadın esnafa destek sağlandığını ifade etti. Kadınların kendi tarla ve bahçelerinden yetiştirdikleri ürünleri sergiledikleri bir sokak olduğunu belirten Şeker, projenin Türkiye'de ilk olarak tanıtılan Ahi kadın esnaflar teşkilatı olduğunu söyledi. Ayrıca, her cuma günü kadın esnafların ahilik yemini okuduklarını ve bu yemini yerine getirdiklerini paylaştı.

kadinesnaf1.jpg

EKSİKLİKLER YAKINDA TAMAMLANACAK

Dükkan İşletmecisi Zeliha Gürsoy, 12 esnaf kadının çalıştığı bir proje sokak olan bu yerden ziyaretçilerin memnun kaldığını belirterek teşekkür etti. Kadınlara destek verilen bu sokakta pilavcı, kuru gıda dükkanı, aşevi, ekmek fırını, tatlıcı, kahvaltı salonu ve hediyelik eşya dükkanları bulunduğunu söyledi. Gelenlerin projeyi beğendiğini ifade eden Gürsoy, bazı eksikliklerinin olduğunu ancak umutlarının bu eksikliklerin tamamlanacağı yönünde olduğunu dile getirdi.

kadinesnaf.jpg

DİVRİĞİ TARİHİ ZİYARETÇİLERE ANLATILIYOR

Turist rehberi Hatice Tabak ise, Divriği tarihini ziyaretçilere aktardığını belirterek, gelmeden önce misafirlere şehrin tarihini anlattıklarını söyledi. Yemek ve alışveriş molalarında tamamen kadınların çalıştığı yerleri öne çıkaran Tabak, bu konuda keyifle ve gururla anlatım yaptıklarını dile getirdi. Divriği'ne gelmelerini ve güzel yemeklerden tatmalarını öneren Tabak, Hüma Hatun Sokağı'nda bulunan Divriği pilavcısında olduklarını belirterek, buraya gelen insanların bir günü dolu dolu geçirebileceklerini ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.