Tarım ve Orman Bakanlığından bayram öncesi denetimleri!

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan sevklerinde artış yaşanacağını öngörerek, hayvan refahını ve halk sağlığını korumak adına bir dizi yeni önlem aldı. Bu önlemler, hayvanların refahını sağlamak ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla titizlikle uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığından bayram öncesi denetimleri!
Yayınlanma:

Tarım ve Orman Bakanlığı, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının kontrol altına alınarak ortadan kaldırılması için yoğun çalışmalar yürütüyor. Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketlerinin artması beklendiği için, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek ve hastalıksız bölgeleri korumak amacıyla uyulması gereken kuralları belirledi ve ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla paylaştı.

KONTROLLER SIKILAŞTI

Özellikle kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesi amacıyla, ilgili bakanlıklar, kurumlar ve kuruluşlar iş birliği yaparak, kurbanlık hayvan sevkinin yoğun olduğu yol güzergahlarında kontrolleri sıkılaştırdı. Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz, sığır cinsi hayvanlar için pasaportsuz, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi olmayan hayvanların sevkine, alım satımına ve kesimine izin verilmeyecek.

Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince temizlenip dezenfekte edilecek. Hayvan refahının sağlanması için aşırı yükleme yapılmayacak ve hayvanların yaralanmasına veya gereksiz yere acı çekmelerine neden olabilecek nakil araçlarına izin verilmeyecek.

DETAYLI BİR ŞEKİLDE MUAYENE YAPILACAK

Kurbanlık hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayeneleri yapılacak ve sağlıklı oldukları tespit edilen hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakle izin verilecek. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası kurbanlık nakleden hayvan ve araç sahiplerine ilgili mevzuat uyarınca işlem yapılacak.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının görüldüğü bölgelerde, kurbanlık hayvanlar keneler yönünden detaylı bir şekilde muayene edilip gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilecek.

Kurbanlık hayvanlar, hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç, hayvan pazarları ve canlı hayvan borsalarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca belirlenen satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesim işletmelerinde alınıp satılabilecek. Önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek.

Trakya bölgesinin şap hastalığından arınmışlık statüsünün devamı için, İstanbul’un Avrupa yakasında belirlenmiş hayvan satış ve kesim yerleri hariç, bu bölgeye şap ve koyun-keçi vebası hastalığına duyarlı hayvan sevklerine izin verilmeyecek. Bu çerçevede İstanbul başta olmak üzere bölgeye giriş ve geçiş yollarındaki köprüler, feribot iskeleleri ve diğer deniz nakil noktalarında denetimler artırıldı.

Vatandaşların kurbanlık satın alırken hayvanların sağlıklı ve kayıtlı olmasına dikkat etmeleri büyük önem taşıyor. Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş hayvanların kurbanlık olarak seçilmesi öneriliyor. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesine izin verilmeyecek.

Son olarak, kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, ilgili kişilerin durumu derhal bölgenin mülki idare amiri veya tarım ve orman il/ilçe müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bu önlemlerle, Kurban Bayramı süresince hayvan sağlığı ve halk sağlığının korunması hedefleniyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.